Litt av hvert

Dette blir litt av hvert. Bildene mine, meningene mine, ting som interesserer meg, provoserer meg eller engasjerer meg.tirsdag 17. august 2010

Mannfolk og hobbyer.

Mannfolk og hobbyer er noe for seg selv.
Jeg kom til å tenke på dette, igjen, da jeg så et bilde i avisen en dag, av en gjeng ornitologer, som hadde reist land og strand for å se en sjelden fugl. Bare menn, selvsagt. I de kretser melder man fra om man ser en fugl som strengt tatt er på villspor, altså egentlig ikke skal være der den er, og før dagen er omme, har man ivrige ornitologer fra hele landet trakkende rundt for å få et glimt av denne fuglen. Som selvsagt ofte er fløyet. Det er sikkert kvinner innen denne hobbyen og, men det er helt klart menn som dominerer.

Personlig har jeg erfaring med flere varianter av mannehobbyer. Hifi er en. Jeg husker ennå den forundringen jeg følte da jeg gikk på gymnaset, og en kompis en dag kom trekkende med et hifi-blad. Det var et blad altså, ikke en brosjyre, det var et lite sjokk for meg at noen var villige til å betale, ganske mange penger også, for et blad som kun skriver om høyttalere, forsterkere, cd- eller plate-spillere...og kabler. Vel, kanskje et par sider er satt av til plater og musikk og.

Men man får jo gratis brosjyrer om den slags! Vel, vel, alt hva jeg ikke ante da, om hifi-entusiastene.

For så ble jeg gift med en. Og da gikk det omsider opp for meg omfanget og innholdet i denne hobbyen. For uinnvidde fremstår den som virkelig sær. Man bruker relativt sett uhorvelig mange penger, på å kjøpe anlegg til å spille musikk på. Man kjøper selvsagt ikke «rack», man kjøper komponenter. Det vil si forsterkere, høyttalere, og for tiden vil vel mange tro det går i cd-spillere, men vinyl er ennå for mange det store innen denne hobbyen. Og kabler. En kabel er ikke bare en ledning, en kabel er noe man kan være villig til å betale tusenvis av kroner meteren for, om man hører forskjell eller ei fra den ene til den andre er en av mange ting man krangler om innen denne hobbyen, noe skal man jo også drive med. For det er uenighet om ALT!

Jeg har sette komponenter komme og gå, de skiftes gjerne ut flere ganger i året, og det er på mange interessante måter de har ankommet vårt hus, transportskadet, i bytte mot noe, i det hele tatt, denne hobbyen er mer spennende enn den kanskje kan virke som. Jeg har mange historier jeg kan fortelle om denne hobbyen, men det får vi ta en annen gang.

Men for oss andre er den fremdeles relativt uforståelig, det er lenge siden jeg sluttet å høre forskjell fra den ene utskiftingen til den neste, blir lyden bra nok er det godt nok for meg, men ALDRI, for en virkelig hifi-entusiast. Veien blir til mens man går, og en hifi-entusiast har ikke noe mål, det er turen som er den store opplevelsen. Innen denne hobbyen kan man nesten si at dette er en hobby utelukkende for menn, med noen få unntak som såkalt bekrefter regelen.

Så har man foto som hobby. Her er vel fordelingen mellom kjønnene mye jevnere, men mens kvinner oftest er opptatt av bildene og knipser i vei med det kameraet de har, er menn ofte opptatt av utstyret. Man sikler etter siste modell (kameramodell ja) og skifter ut objektiver. Så må man ha filter og stativ, og nye vesker, stadig vekk. Innimellom ligger man og kryper rundt i grøfter og knipser motiver ingen andre kan se, så naboene har noe å snakke om.

Når det kommer til båter, motorer, biler, motorsykler, traktorer, gravemaskiner og den slags har jeg heldigvis blitt forskånet for personlig innsikt i den syken. Men jeg registrer at dette også for mange er hobbyer som engasjerer mange menn, det er noe med tekniske ting som tydeligvis fenger, det er vel også denne interessen for tekniske ting som har gitt oss alle disse tingene, så man bør sikkert sette pris på denne interessen.

Litt rare er de jo, men ganske søte og, i sin barnslige iver over sine mange sære hobbyer.Typisk "manne-kjekt-å ha-ting"

4 kommentarer:

 1. "barnslige iver over sine mange sære hobbyer."

  Hæ? Hobby er jo for gøy jo! Da bør det være noe å bryne hjernen på, noe med fres i eller er ekstra pent å se på! :-) De aller fleste menn hadde jo tørna komplett av tukle med strikketøy og potteplanter! :-)

  SvarSlett
 2. Egentlig misunner jeg menn og deres barnslige glede over sine sære hobbyer.. ;-)
  Jeg er helt enig i at strikketøy og potteplanter ikke akkurat frembringer barnslig glede, hos meg frembringer det helst frustrasjon.. Jeg kunne virkelig tenke meg en morsom hobby jeg kunne gå opp i med liv og lyst. Mine hobbyer er mer av typen som kommer og går, og stadig endres for jeg går lei og holder meg ikke til den samme i lang tid. Jeg har vel kanskje ikke funnet en som er sær og barnslig nok ennå ;-)

  SvarSlett
 3. Men kjære Komponenten da!

  (Til info, fruen som skriver denne bloggen er i HiFi kretser kjent som "Komponenten" )

  Du må huske på det, at din husbond leter etter det ultimate, det helt perfekte og i sin søken etter dette "perfekte" "HiFi Nirvana" er det helt nødvendig å bytte utstyr og hele tiden lete etter noe som er litt, bittelitt bedre.

  Mens du som den viktigste "Komponenten" i hans liv ikke blir vurdert for utskifting! Det finnes ikke bedre! Hvilken kvinne kan si å ha fått en større kompliment av sin mann noen gang? Komponenten i bestemt form, å hildrande du! Den utimate "dings" i en manns liv. Er det rart at Hr.Kompo er HiFi Norges mest missunte mann?

  ;-))

  Spiralis ;-*

  SvarSlett
 4. Det var da svært kjære deg.

  Joda jeg har skjønt at han leter etter det perfekte, og jeg får vel ta det som et kompliment at han så langt har holdt ut med meg i relativt mange år. Om det kommer av at han er så opptatt med sine sære og kjære hobbyer at han ikke har tid til å skifte ut denne komponenten, det kan sikkert diskuteres.

  Enn så lenge kan jeg jo leve i den tro at jeg er den ultimate dings. :-D

  At han er hifiNorges mest misunte mann var nytt for meg, men om du sier det så.. ;-)

  ;-*

  SvarSlett