Litt av hvert

Dette blir litt av hvert. Bildene mine, meningene mine, ting som interesserer meg, provoserer meg eller engasjerer meg.mandag 19. juli 2010

Egoscue

De fleste har vel, eller får vel, problemer med rygg, nakke, knær og lignende en eller flere ganger i livet. Så kreker man seg avgårde til lege, fysioterapeut, kiropraktor, naprapeut eller hva det nå heter alt sammen. Der eltes man eller knas man, eller får noen piller, og er man heldig så forsvinner plagene.. men sjansen for at de kommer tilbake er stor, for grunnen til plagene er sannsynligvis ikke fjernet.

En effektiv, men ganske ukjent metode for å hjelpe til å løse denne type problemer er Egoscue.
Metoden er vel hva man kan kalle hjelp til selvhjelp. Det er nemlig ikke hokus-pokus, men logikk og egentrening som skal hjelpe deg til å bli kvitt plagene.

Tanken bak er enkel og logisk; alle ledd i kroppen (skulder, hofter, knær og ankler) skal være på linje både sett forfra og fra siden. Føttene skal peke rett frem, og være uten pronasjon (at foten er rotert inn eller utover) Om du stiller deg foran et speil, og så går litt på stedet før du stopper opp og studerer stillingen din, (eller helst får noen til å ta bilder av deg forfra, fra sidene og bakfra) vil du kunne se om du er «ute av stilling», men det krever litt erfaring å se dette.

Egoscuebehandlingen begynner med at man blir avfotografert og studert for å finne hva som ikke er på linje eller hvor det er skjevheter. De fleste har slike skjevheter i kroppen, og dine vonde knær kan komme av at føttene er for mye rotert innover, så knærne kommer for langt inn (kalvbeint), nakkeplagene kan komme av at korsryggen din buer for mye eller for lite osv. Når dette er avklart får hver enkelt et spesialtilpasset treningsprogram som skal rette opp de individuelle skjevhetene.

Og det er dette som er det viktige! Den øvelsen som kan være bra for deg kan være helt feil for meg. Ca. annenhver uke går man tilbake til sin behandler som sjekker effekten av øvelsene, og gir nye øvelser om det behøves.

Men det krever litt egeninnsats. Man må være villig til å sette av 20-30 minutter hver dag for å gjøre disse øvelsene. De er ikke krevende, men tar litt tid. Noen går rett og slett ut på å ligge på rygg og slappe av, så det er ikke noe å kvie seg til. Og det viktige er at her tar man det vonde ved roten, man retter opp i det som er utgangspunktet for plagene dine, og vil på den måten være med på å begrense slitasjeskader som kanskje blir umulige å rette opp seinere.

Man finner ikke så mange behandlere i Norge ennå. Jeg vet det finnes en i Bergen, man kan selvsagt sjekke på nettet for mer info. På youtube ligger noen filmer som viser noen øvelser og forklarer litt om konseptet.


Man trenger ikke gå til så mange behandlinger, den viktige delen gjør du selv hjemme. Så om du i en periode, ved å reise til Bergen eller nærmeste behandler et par ganger i måneden, lærer deg øvelsene, kan du være din egen behandler etterpå når du kjenner på kroppen hvor det trengs å gjøre noe og når du vet hvordan du ser etter skjevhetene.

Her er noen filmer som forklarer litt, og viser noen øvelser:Noen øvelser for ryggen:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar