Litt av hvert

Dette blir litt av hvert. Bildene mine, meningene mine, ting som interesserer meg, provoserer meg eller engasjerer meg.fredag 29. oktober 2010

Pinglemaster og monstermøller.

I Hardanger er folk rasende, fordi det planlegges store høyspentmaster gjennom bygden, som skal frakte strøm videre til Bergen og områdene der. At folk vil bevare sin flotte natur kan man godt forstå. Så spørs det om velgerne husker sin misnøye helt frem til neste valg.

Mastene i Hardanger skal være ca 45 meter høye, står helt i ro, og bråker vel neppe nevneverdig.

I går ble det vedtatt fra ENOVA å gi statsstøtte på ca 350 millioner til bygging av en stor vindmøllepark i det unike og uberørte fjellområdet i Fitjar; Midtfjellet. Midtfjellet er navnet på den opprinnelige plasseringen, men i løpet av prosessen er området kraftig utvidet, og omfatter nå store deler av fjellområdet i Fitjar. For å få støtte, måtte størrelsen på prosjektet igjen reduseres, men ingen vet vel nå hvor møllene er tenkt plassert.

Området som har fått konsesjon vil være plassert fra 600 meter fra nærmeste hus, og ca 1,5 km fra et av bygdens største byggefelt.

Møllene vil bli 142 meter høye til tuppen av bladet når det står rett opp.

Man vet at det vil bli støy som vil plage naboer fra en slik enorm møllepark, det er utarbeidet støysonekart som viser det.

Man vet at man vil rasere unik natur, fjellet der er på mange måter lik et høyfjellområde, det er svært populært som turområde, ikke bare lokalt, men også fra tilreisende.

Man vet at møllene vil bli svært synlige, også fra lang avstand, og de som ser møllene vil stadig ha roterende propeller i synsfeltet.


(trykk på bildet for større versjon)

Man vet også at det ikke svarer seg å produsere strøm fra vindmøller, som nevnt må man ha statsstøtte for å ha råd til å sette i gang, og strømmen som produseres blir dyrere enn annen strøm.
Det er også overkapasitet på strøm i dette området av landet, blant annet grunnet nedstengning av kraftkrevende industri.

Man vet at det er det store statlige selskapet Dong, som er største eier i vindkraftparken, man skal altså bruke våre skattepenger for å støtte danskene i å ødelegge vår natur, og så la dem tjene penger på det!

Man vet at Norge har eksportoverskudd på strøm, altså er vindmøllestrøm ikke nødvendig for befolkningen, men nødvendig for at strømprodusenter skal kunne putte enda noen kroner i sine allerede overfylte lommer.

Man vet at vindmøller ikke er et miljøvennlig alternativ, man raserer svært mye uberørt natur for å sette opp en møllepark, ( som tilbake gir svært lite strøm i forhold til hva man får av andre tiltak, som vannkraft) og at man reduserer det biologiske mangfoldet med det enorme inngrepet i naturen det faktisk er å sette opp en møllepark.

Man vet at om man hadde gitt støtte til oppgradering av eksisterende vannkraftverk ville man få mye mer strøm tilbake per investerte krone. Det er rundt 10 Twh å hente på oppgradering av eksisterende vannkraftverk, mens målsettingen for strøm fra vindkraftverk innen 2010 ligger på 3Twh, og det målet vil ikke bli nådd, man er knapt halvveis. Ikke nok med det, støtte til vannkraftverk ville ikke ført til store inngrep i naturen, det er snakk om oppgradering av turbiner ol.

Man vet at dette er politisk korrekt vedtatt idioti, og mot politisk korrekt vedtatt idioti kjemper den beste forgjeves, her nytter det ikke med argumenter og sunn fornuft.

Det er som å kjempe mot vindmøller, spør bare Don Quijote om hvordan det føles.

I Hardanger lager man altså en masse bråk "bare" på grunn av noen master, som selvsagt er skjemmende og uønsket for de som er glad i naturen i dette området.

Hva bør det ikke da bli, når fjellet i Fitjar skal raseres, og lokalbefolkningen utsettes for støy, samt får sitt flotte rekreasjonsområde omgjort til industriområde?

Blir verden et bedre sted av at det settes opp noen propeller, og ødelegges noe uberørt natur i Norge?
Kommer noen til å stenge ned et kullkraftverk i Europa av den grunn?

Ett eneste kullkraftverk i Sør-Afrika slipper ut omtrent like mye CO2 som hele Norge til sammen, er det noen som virkelig tror at noen vindmøller i lille Norge monner med tanke på klimaet?

Eller er det bare hyggelig å vite at nå har man bidratt, så nå kan man kjøre sin bil videre med god samvittighet?

Det absurde oppi det hele er at det utenfor Fitjar er en nydelig og spesiell skjærgård, med svært strenge regler for bygging av hytter, det vil si det er ikke lov å bygge hverken hytter, naust, brygger eller skur.

Fylkesmannen sine folk har jaktet på, og har også funnet, noen stakkarer som har satt opp noen små skur ulovlig, og som nå henges ut til spott og spe som kriminelle for sine udåder.

Men at den samme Fylkesmannen gir grønt lys til å rasere hele det flotte fjellet, uten så mye som å blunke, det skal man liksom forstå og akseptere, uten så mye som å blunke.

Å nei, her blunkes det, dette er rett og slett både skammelig og uakseptabelt, nå får vi håpe at lokalbefolkningen kjenner sin besøkelsestid, går sammen, og tar fjellet tilbake.

Menneskerettighetsdomstolen neste?

9 kommentarer:

 1. Støttes, det er virkelig på tide at noen roper STOPP.

  SvarSlett
 2. Ja, hvorfor har man ikke hørt noe om dette i mediene? Hvor blir det av de store protestene?
  Vindmøller er jo mye mer ødeleggende for naturen enn master.

  SvarSlett
 3. Man har nok ikke hørt om det, fordi de ikke kan sees eller høres fra Oslofjorden. :-/

  Hva pressen prioriterer å fokusere på er stort sett navlebeskuende basert på hva journalistene i Akersgaten er opptatt av, og det er neppe hva som skjer bori huttaheiti..

  Vindmøller har fått et ufortjent miljøstempel som uvitende mennesker skjuler seg bak. Natur og ungdom er blant de som har gått på den bløffen, men stadig flere har heldigvis innsett at det er skammelig feil.

  SvarSlett
 4. Du glemmer det viktigste med "Den Nye Tids Miljødebatt"; SYMBOL EFFEKTEN! Og at det MÅ gjøre vondt!

  For det første er KLIMA POLITIKK mye, mye viktigere enn slikt lokalt naturvern som du ønsker. Å værne et lokalt lite stykke Norge SÅ langt borte fra Oslo gir ingen politisk gevinst, en storslått vindmøllepark, som attpå eies av utlendinger vil gi internasjonal prestisje og man kan ha forhåpninger om positiv omtale og heder for vår "Elskede Leder, Det Lysende Forbildet, Nasjonens Sol og Vår Store Far Statsminister Stoltenberg" og hans regjering! Dette er viktig når slikt skal vurderes!! At vårt land framstår som en lysende ledestjerne for resten av verden er utrolig viktig vet du!! Om tiltaket virker eller har noen som helst praktisk betydning for miljø eller klima er HELT uten betydning! Det skal jo bare gi inntrykk av å virke, DET er det eneste som betyr noe, samt at det MÅ gjøre VONDT, det må koste vanlige folk mye i form av pris eller avgift, om det ikke gjør det må vi i allefall gi avkall på noe moderne komfort. Kan tiltaket føre til at vi fryser, må parkere bilen OG betale masse avgifter er prosjektet genialt!

  (Miljøbevisst) Spiralis

  SvarSlett
 5. Ska de visa så godt? ;-(

  SvarSlett
 6. Men æ'li' talt'a.
  Hvordan *skal* det gå hvis de ikke lenger klarer å finne på måter å bruke eller direkte kaste penger????

  Da vil jo noen før eller siden kunne komme til å kreve at skatter og avgifter *reduseres*, og det er fy!
  Fy,fy,fy,fy-føy!
  Blasfemi!

  Folket er der for å tjene ledelsen, ikke omvendt!

  SvarSlett
 7. De skal vise så godt, i henhold til konsekvensutredning, som utbygger har bestilt og betalt, så ingen grunn til å tro at dette er en overdrivelse.
  I starten var himmelen dekket av skyer, så man knapt kunne se møllene, finner dessverre ikke dette bildet igjen i farten.

  Nei vi svømmer jo i penger i dette landet, de gamle som sutrer trenger man ikke bry seg så mye med, de er for gamle til å protestere skikkelig uansett, så glem dem!

  Pøs pengene ut på tull, det er det vi er best på.

  SvarSlett
 8. Vindmøllene bør først prøves ut i hagene til ordføreren, rådmannen, kraftlagssjefen og andre slike maktglade typer.

  SvarSlett
 9. Det er jeg HELT enig i. Og jeg regner med at det vil sette en effektiv stopper for saken. ;-)

  SvarSlett