Litt av hvert

Dette blir litt av hvert. Bildene mine, meningene mine, ting som interesserer meg, provoserer meg eller engasjerer meg.onsdag 6. oktober 2010

Og HVA driver egentlig "Fritt ord" med?

Jeg har i flere år fulgt bloggen document.no daglig, det er etter min mening nettets kanskje viktigste blogg, og drives etter min mening av nettets kanskje dyktigste skribent; Hans Rustad.

Document skriver om mye av det som annen presse snur ryggen til. I motsetning til nesten all annen norsk presse, er ikke document venstrevridd, og er det noe man trenger for å få en viss balanse i dagens mediaverden, så er det nyheter presentert av noen med en annen bakgrunn og innfallsvinkel enn den tradisjonelle venstrevridde som så ensidig dominerer og påvirker befolkningen.

Så har man organisasjonen som så flott kaller seg «Fritt ord». Fritt ord deler ut penger til de som våger å ta modige og kontroversielle standpunkt og stå for disse, trodde jeg.

Men der tok jeg feil, gitt.

I fjor fikk ikke document.no støtte, da Fritt ord mente at blogg ikke passet helt inn i deres konsept. Men i år hadde Fritt ord satt av en egen sum, på hele 2.5 millioner kroner, som skulle gå til nettopp blogger, og document.no ble oppfordret til å søke igjen.

I dag kom juryens avgjørelse. Document.no fikk ikke ett øre.
Juryen fant å tildele en ikke ubetydelig sum, faktisk godt over halvparten, til blogger som ennå er på planleggingsstadidet. Hva i alle dager får man da? Det aner man selvsagt ikke, det kan være hva som helst. Hva er det som kvalifiserer en ide', som ikke er annet en gode intensjoner og fine ord, fremfor en eksisterende blogg man konkret vet hva er og som man kan forholde seg til på en helt annen måte?

Vegetarblogg, blogg om Kina, om Afghanistan, om klima..selvsagt, helse, satire, dataspill... kontroversielle saker alt sammen. Vel verdt fokus og penger selvsagt.

Jeg siterer Urnorsk sin kommentar:
«Med unntak av de usle 75.000 til Snoen's mediekritikk, går all annen støtte til blogger venstresiden liker meget godt. Og hvorfor AL-Kubaisi fikk støtte nok en gang er merkelig, han er allerede statsstipendiat og får dermed 400.000 kroner i året i statslønn resten av livet selv om han ikke skulle gjøre noe som helst for disse pengene. Nå skal han starte blogg, og blir kastet penger etter nok en gang.
Sven Egil Omdahl har som livsprosjekt å få forhåndssensur av massemedienes nettsteder, pga all den usensurerte rasismen som han der mener finnes i kommentarfeltene. Omdahl står dessuten langt ute på venstresiden, han mener feks det er amerikanerne som selv står bak 9-11.
Gisle Hannemyr er om mulig enda mer politisk korrekt enn Omdahl, husker ham blant annet for hans voldsomme antirasistiske tirader mot alle som kritiserte norsk innvandringspolitkk på gode gamle USENET for 10-15 år siden.
Så Document.no har ikke noe å hente fra Fritt Ord noensinne, fra en Gisle Hannemyr som blant annet skriver slikt:»

Omdahl og Hannemyr satt i juryen som Fritt ord hadde valgt ut til å dele ut disse 2.5 millionene. Der satt også Marika Lüders, medieforsker ved Avdeling for samvirkende og tiltrodde systemer, SINTEF og Jill Walker Rettberg, førsteamanuensis ved Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier, Universitetet i Bergen.

På Marika Lüders Twitter-konto kan man lese: "Research scientist at SINTEF in Oslo. Mom. Loves veggie-food. Bicycles. Green. Dreaming of a brighter, better future."

Så da vet man hvordan vegetarbloggen kom inn i bildet.


Hans Rustad er naturlig nok skuffet og overrasket, han ble faktisk to år på rad oppfordret til å søke, og tilbake har man ikke fått annet enn et slag i ansiktet.
Han fortjener definitivt støtte, på grunn av sitt mot, sin kunnskap, sitt fokus og sine skriveferdigheter, men når man har feile meninger og sier noe annet enn det eliten liker å høre, kan man være så dyktig man bare vil, man skal ties ihjel.

Så mye for det frie ord, det er bare fint snakk, man velger ut en jury man vet hva står for, og man får det man bestiller.

Document.no har månedlig rundt 37 000 lesere, bloggen holder høy kvalitet, bloggen har leserkommentarer av høy kvalitet, bloggen drives på hobbybasis, men fremstår som profesjonelt drevet.

Document.no trenger selvsagt også penger for å opprettholde og videreutvikle driften.
Det kan man som leser være med å bidra til. Man kan kjøpe aksjer, eller støtte med det beløpet man mener det er verdt. Det har jeg gjort i dag, og det kommer jeg til å fortsette å gjøre.
De pengene jeg sparer på å IKKE kjøpe VG og Dagbladet kommer til sin rett.

Og jeg oppfordrer alle andre til å gjøre det samme.

9 kommentarer:

 1. Takk for vennlige ord. Det er godt å høre. Vi er i samme båt.

  SvarSlett
 2. Så det å ikke få støtte er nå å bli tiet i hjel. Å bli bedt om å søke er nå et løfte om penger. At en blogg du liker ikke blir tilgodesett med penger er et slag i ansiktet og et åpenbart tegn på korrupsjon.

  Jo, jeg ser at dette er sysnpunkter som muligens ikke er spesielt fremtredende i mainstream media og jeg forstår at dette er nok et tegn på deres knefall for politisk korrekthet, marxisme og Satan.

  For, bevares, det er jo *dem* det må være noe galt med.

  SvarSlett
 3. At Fritt ord, en organisasjon som altså utgir seg for å støtte det "frie ord" gjør det totalt motsatte, så konsekvent som i dette tilfellet, er et slag i ansiktet på de som faktisk prøver å bruke det frie ord på annet en dill og fjas.

  Det er ikke noe galt med "dem", annet enn komplett og totalt gjennomført kameraderi, ufine hersketeknikker for å klamholde seg til makten, og sensur, så bare deres "sannhet" blir formidlet til folket.

  Verre er det ikke.

  For å sitere et innlegg av "Urnorsk" igjen fra tråden http://www.document.no/2010/10/du_skal_ikke_ha_andre_guder_en.html

  "Var inne på Alexa.com og sjekket besøkende på de ulike bloggene som har fått støtte av Fritt Ord, pluss mange småaviser som har fått mange titalls millioner i både pressestøtte og donasjoner fra Fritt Ord de siste årene. Og ingen av disse har tiendeparten så mange daglige besøk som Document.no. De fleste blogger som har fått støtte av Fritt Ord har knapt besøkende overhodet, selv de som allerede er oppegående i flere år.

  Document.no Traffic Rank in NORWAY: 609
  Document.no er den desidert mest besøkte politiske bloggen i Norge, men har vel aldri fått fem flate øre i offentlig støtte?

  Klassekampen.no Traffic Rank in NO: 2,169
  Rødt-organet Klassekampen mottar 20 millioner kroner i årlig pressestøtte, og mottar jevnlig milliondonasjoner fra Fritt Ord, som også er medier i KK. Nettstedet deres blir likevel knust av Document.no i daglige besøkende.

  Morgenbladet.no Traffic Rank in NO: 3,364
  Venstreliberale Morgenbladet mottar 5 millioner kroner årlig i pressestøtte, og overflommes hvert eneste år av milliondonasjoner fra Fritt Ord, som også er medeier i avisen, men nettstedet deres har under 1/10 av Document.no's daglige besøkende.

  Frie-ytringer.com Traffic Rank in NO: 3,449
  Jan Simonsens blogg er rangert som den mest besøkte politiske bloggen på bloggurat, har Simonsen søkt Fritt Ord om støtte?

  Ivarjohansen.no Traffic Rank in NO: 6,325
  SV-hyperaktivisten Ivar Johansen fikk 150.000 kroner i støtte av Hannemyr&Omdal, bloggen hans oppdateres med i snitt 2 daglige innlegg. Positivt: SV'er Ivar Johansen har flere treff på sin blogg enn det tungt statsubsidiert SV-organ nytid.no, men langt under tiendeparten av Documents.

  Fortsetter....

  SvarSlett
 4. Nytid.no Traffic Rank in NO: 7,066
  SV-organet Ny Tid mottar årlig 3 millioner i støtte fra kulturrådet, har også mottatt milliondonasjoner fra Fritt Ord. Har knapt treff på nett, så overlever kun på kunstig livredning av papiravisa via pressestøtte og Fritt Ord-støtte.

  Dagogtid.no Fant ikke traffic rank, men statistikken viste under tiendeparten så mange daglige treff som Document.no
  Nynorskavisen får 5 millioner kroner i årlig støtte fra Kulturrådet, og er også en av Fritt Ords tradisjonelle kjæledegger, med jevnlige milliondonasjoner. Har knapt registrerbare daglige treff på sin nettside.

  5080.no Fant ikke traffic rank, men statistikken viste under tiendeparten så mange daglige treff som Document.no
  Denne morobloggen driftes av komikere som også skriver sketsjer for Are Kalvø, Harald Eia og Bård Tufte Johansen, og NRK-programmet Hallo i Uken, ukens høydepunkt for alle venstrevridde (programlederen er ex-sentralstyremedlem i RU/RV/AKP-ml, Jørgen Strickert). Så her er det folk som allerede har fri tilgang til hele Norges publikum for sin politiske satire som får enda mer i bloggestøtte. Men bloggen deres er likevel bortimot død. Får nå 230.000 kroner av Fritt Ord for å blåse liv i sin venstrevridde satire også på nett.

  Følgende blogger, som fikk støtte av Hannemyr&Omdal&Ex-SOS-Rasisme-aktivisten, har så lave besøkstall at de ikke er registrert hos Alexa: Masterbloggen (100.000), Litteraturbloggen (70.000), Advarsel (100.000), Spillpikene (62.500), Mariasmetode (100.000), Fant heller ingen Alexa-treff på Minerva (75.000), har ikke Snoen heller noe særlig besøkende?

  Det mest positive man kan si er at siden de fleste blogger som fikk støtte av Fritt Ord knapt har besøkstall i dag, elelr ennå ikke er startet opp, så blir det ihvertfall ingen fallhøyde på millionstøtten!

  -

  Oppsummering: Fritt Ord-juryen har tildelt 2,5 millioner til blogger og nettsteder som enten ikke er startet opp ennå, eller blogger som knapt har besøkende pr i dag. Dette kan sammenliknes med om Dagsavisen fikk strøket sine 50 millioner i årlig pressestøtte, og Klassekampen fikk strøket sine 20 millioner i årlig pressestøtte, fordi en høyrevridd jury plutselig fant ut at de heller ville gi all denne pressestøtten til de prosjekterte, borgerlige lokalavisene Lille Grensen eller Øvre Volda, i håp om at de skulle bli virkelig store en gang, og fordi vi trengte andre røster for en stund enn det markskrikerske Klassekampen og Dagsavisen."


  Rettferdig og helt greit mener du Håvard?
  Selvsagt, om du tilhører "den siden"!

  SvarSlett
 5. Nå er vel Morgenbladet og Klassekampen først og fremst papiraviser, så å sammenligne her basert på besøkstall på nett blir noe søkt.

  Det sagt så ville jeg ikke hatt noen problemer om Fritt Ord hadde overført sin KK støtte til f.eks. Magazinet eller en hypotetisk nystartet høyredreid avis. Det kan godt hende at Fritt Ord har vært for konservative når de har valgt å redde nettopp Morgenbladet (som jeg leser) og Klassekampen (som jeg ikke leser) og at deres penger heller skulle vært brukt på andre måter.

  Men: Fritt Ord er en privat organisasjon og står til ansvar for sine vedtekter. Den behøver faktisk ikke å være verken grei eller rettferdig, to uttrykk som uansett blir ganske subjektive i denne sammenhengen.

  SvarSlett
 6. Rustads usjarmerende blogg står i hovedtrekk for det som har blitt mainstream i Norge og Europa: islamofobi.

  Han blir slett ikke tiet ihjel, selv om han ikke fortjener stort mer.

  SvarSlett
 7. "Islamofobi", et fint ord helt uten betydning. Like fornuftig som å snakke om nazifobi.. man kan ikke ha irrasjonell frykt for noe som faktisk er farlig.

  Mainstream media prøver så godt de kan å begrense fokus på og kritikk av islam, men alt klarer ikke engang de å kneble.

  At et sted som document ikke får en øre i økonomisk støtte er selvsagt en skandale, når man ser hva annet som får, men det ordner seg ved at leserne nå er med og sponser driften.

  Det fortjener Rustad. Man kan ikke basere seg på ustabile og partiske tildelinger.

  SvarSlett
 8. Jeg støtter Rustad fullt ut. Landet vårt er venstrevridd når det kommer til alle de største avisene - selvfølgelig eier A-pressen en god del av de. A-pressen var jo for 4 år tilbake en stor eiendel til Arbeiderpartiet - nå eier LO 50% som er i samme båten. LO=Arbeiderpartiet, det er vel ikke noe nytt...

  Det dere kaller islamofobi er på document.no noe mer konstruktivt og det er forklart imotsetning til her i kommentarfeltet. Hørt om Muslimbrødrene? Vel, jeg lærte om denne organisasjonen nettopp inne på document.no. Det kalles ikke islamofobi - det kalles nødrop om å redde Europa fra en raserende kultur og snikislamisering.

  Document.no har en veldig positiv side ved seg, nemlig det at de ikke skriver stykt om politikere. Går du inn på enten VG eller DB finner du alltid en hatartikkel imot Siv Jensen - lærerne på skolen reklamerer like mye for sosiolistene de også - holder nesten ikke ut!! Ja, jeg går fortsatt på VGS og er 17 år. Jeg skammer meg over å ha lest Verdens Gang i fire år. Den siste tiden har jeg heldigvis endret tankegang og har lest document siden høsten 2010.

  Den 11. januar starter jeg og to andre opp en nettside med domene.navn: https://manipulasjon.no

  Her kommer vi til å skrive imot mainstream og pop-kulturen. Takk for en fantastisk avis Hans Rustad - stor respekt til deg og skriveriet ditt! Et godt skrevet innlegg på denne bloggen også - take care.

  mvh

  Bork

  SvarSlett
 9. Flott at ungdommen engasjerer seg, skal sjekke ut bloggen deres! :-)

  SvarSlett