Litt av hvert

Dette blir litt av hvert. Bildene mine, meningene mine, ting som interesserer meg, provoserer meg eller engasjerer meg.torsdag 23. desember 2010

Kunzelmann og Kunzelmann.

Jeg har fått meg en ny favorittsvenske, han heter Carl Johan Vallgren, og er forfatter og musiker.

For ikke lenge siden skrev jeg om boken «Den vidunderlige kjærlighetens historie» som jeg hørte som lydbok, jeg fulgte opp med neste bok av samme forfatter: «Kunzelmann og Kunzelmann» og er nå også ferdig med den, som lydbok.Det er utrolig hva enkelte har av fantasi og kunnskap, og ikke minst evne til å skrive fengende og bra.
Denne historien handler om far og sønn Kunzelmann, og starter da faren dør foran staffeliet, i relativt høy alder, men ennå tilsynelatende frisk og sprek.

Sønnen Joakim, som vel ikke kan kalles en mann med særlig ryggrad, ser noen lyse sider ved dødsfallet, han tror han skal arve en god del penger, da faren har mange verdifulle malerier, og Joakim er en mann som liker å leve over evne, og sliter økonomisk etter å ha brukt i overkant mye penger på sin siste kjæreste. Men han skal komme til å bli skuffet, for det avsløres ganske raskt at faren har levd et dobbeltliv, hvor han gjennom sitt liv har forfalsket bilder i sin jobb som kunstkonservator, og de verdifulle maleriene er plutselig ikke så verdifulle lenger.

Vi får to parallelle historier fortalt, den ene om sønnen Joakim, som vi vel ikke føler så stor sympati med, men også om hans far Viktor, og hans historie er langt mer interessant. Han levde som forfalsker av bilder og verdipapirer før andre verdenskrig, han viser seg også å være homofil, og dette setter ham i konsentrasjonsleir under krigen, men det at han er en dyktig forfalsker redder ham også, da tyskerne vet å sette pris på hans kunnskaper.

Det er en imponerende kunnskap om gamle malere, deres teknikker og arbeidsmetoder, lerreter, maling og alt som omhandler maling som ligger til grunn for å kunne skrive en historie som dette.

Man begynner også å tenke over dette med hva er forskjellen på falskt og ekte.
Er et maleri flott utført, betyr det egentlig noe da hvem som har malt det, og hvorfor gjør det det?

Historien er dyktig fortalt, den er fascinerende, og jeg håper forfatteren vil skrive flere bøker.

I mellomtiden kan man høre ham synge, han er også en dyktig artist, og her er noen av de sangene jeg har hørt og som jeg liker:


2 kommentarer:

  1. Skulle vel ha ønsket den boka til jul da? Litt seint nå... :)
    God jul til deg og dine!

    SvarSlett
  2. God jul til dere og! Roen er i ferd med å senke seg omsider, etter en runde nummer to med pepperkakebaking, som forkludert det ellers fullspekkede programmet lille julaften. Nå sitter jeg her og lurer på om jeg skal gå for sjokolade-eller karamellpudding i morgen, og prøver å minne meg selv på å salte og pepre svineribben til 1. juledag.

    SvarSlett