Litt av hvert

Dette blir litt av hvert. Bildene mine, meningene mine, ting som interesserer meg, provoserer meg eller engasjerer meg.tirsdag 14. desember 2010

Glade julenissen?

Jeg hørte en sak på klokkeradioen en tidlig morgen da jeg lå der i halvørske, som jeg seinere ikke så noe til på nettet. Jeg slo meg til ro med at det var jo så dumt at det mest sannsynlig var en tullete drøm, men for å være på den sikre siden søkte jeg på google, og jammen santen, saken var reell.

Human etisk forbund har nemlig laget et liste over trygge julesanger de anbefaler til bruk i skolen.
Og kriteriet er? Tydeligvis at det ikke skal nevnes gud, engler eller noe annet som kan knyttes til grunnen til at man feirer jul i dette landet.

Sangene man derimot KAN synge, er de om nisser, snømannen Kalle, det rødnesede reinsdyret og lignende personligheter.

Jeg synes det ble ustyrtelig morsomt at HEF skiller så sterkt mellom to de ikke tror på, nemlig Gud og Nissen. Det ene er fy-fy, mens det andre er greit. Betyr dette at de tror mer på Gud enn på Nissen, eller mer på Nissen enn Gud? Dette klarer jeg ikke helt å finne et fornuftig svar på.
Man skulle jo tro at å synge om det de mener er oppdiktede personer skulle være ett fett, men nei, ikke etter HEF sin logikk.

Nesten litt søtt egentlig, at HEF ikke har bedre ting å bedrive tiden sin på, enn å prøve å bli æresmedlemmer i dusteforbundet. Den verste form for religiøs undertrykkelse i dette landet er altså feile sanger i skolen. Akk, ja...

Kom til å tenke på sketsjen til Ut i vår hage 2, hvor det spøker hos Human etisk forbund så til de grader, men de kan jo ikke innrømme det, for de tror jo ikke på den slags. Utrolig bra.

Mulig det ikke spøker hos HEF, men dette fremstod for meg som så dumt at det må da være en spøk?

3 kommentarer:

 1. Kva har Gud og engler med jula å gjøre da? Nei, få dei vekk fra sangene, gjerne i radio og TV i tillegg til på skolen.
  Det er jo nissen som er jula! For all del! Stå på HEF!

  SvarSlett
 2. Den sketsjen om at det spøker hos HEF er dødsbra! Og så satt på spissen. Men jeg skjønner jo at de vil ha bort alle sanger om Gud, Jesus og engler. For noen kan jo bli støtt av det. Selv om jeg ikke helt ser hvorfor nissen er greit. I Tyrkia er det i følge imamene ikke greit å pynte med nisser til nyttår (det er vanlig), fordi julenissen er en kristen helgen. Men det er vel ikke så nøye. Det viktigste er jo at barna ikke synger om Gud!

  SvarSlett
 3. Oi det tenkte jeg ikke på, nissen er jo St. Claus ja, her har HEF gått på en kjempesmell, fra nå av får vi nok bare synge om reinsdyr og snømenn.. så best å ikke tipse de om dette, så får vi kanskje enn så lenge synge På låven sitter nissen..

  Ja stå på HEF, hvem trenger annen underholdning når vi har slike som dere?

  SvarSlett