Litt av hvert

Dette blir litt av hvert. Bildene mine, meningene mine, ting som interesserer meg, provoserer meg eller engasjerer meg.søndag 9. mai 2010

Mot alle odds..

...og som en gledelig overraskelse, har faktisk de fleste av plantene og buskene mine overlevd den lange og kalde vinteren.
Hvem skulle trodd det, etter den lengste og kaldeste vinteren i manns minne, for ikke å snakke om mitt minne, vi kan nok takke all snøen som lå og isolerte for at så mye har klart seg såpass bra.

Jeg har mange rhododendron, i mange forskjellige varianter, former og farger. Noen hybrider (fremkryssede typer) og en del arter (den naturlige vaianten)

Rhododendron er jo kjent for sine store og til dels prangende blomster, men de er mye mer enn det. De kan også være svært vakre bladplanter. Noen mister noen eller alle bladene sine om vinteren (japanske asalea og løvfellende asalea), mens de fleste er vintergrønne.Noen er små, med små blad, og vokser mer utover enn oppover, andre blir digre busker og svære trær. Noen tåler kulde ganske bra, mens andre ikke tåler særlig med frost, de trives godt på vestlandet, på grunn av stort sett god tilgang på fuktighet og sjelden mye kulde.

De trenger sur og luftig jord, jeg pleier å blande furunåler i jorden som sørger for begge deler.

Nå er blomstringen begynt for i år, og selv om en del av plantene har en del bladskader, ser de fleste ut til å være i brukbar eller helt bra stand.

Og bra er det, for rhododendron er heldigvis lite plaget av brunsneglene vi ellers er belemret med, og liljene som var så flotte for noen år siden er nesten spist opp av liljebiller, så det er jo kjekt at noe klarer seg.

(de fleste bildene er ikke fra i år, med unntak av kuleprimulaen)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar