Litt av hvert

Dette blir litt av hvert. Bildene mine, meningene mine, ting som interesserer meg, provoserer meg eller engasjerer meg.søndag 7. februar 2010

Den brysomme ytringsfriheten.

Stadig oftere snakkes det om ytringsfriheten i disse tider, og så å si hver gang er islam involvert, merkelig nok, eller kanskje ikke.
Denne uken trykket Dagbladet, av alle, en karikatur som ganske sikkert kommer til å føre til mye bråk fremover. En tegning av Muhammed fremstilt som gris, en gammel tegning, tegnet av en Israelsk jente for mange år siden, en tegning hun ble dømt til to års fengsel for å ha tegnet og hengt opp. (og DET kan definitivt diskuteres, men det ble ikke engang nevnt)

Dagbladet, som knapt nok har våget å vise bombe-tegningen, smelte opp på førstesiden av papiravisen en mye mer krenkende tegning (sett med muslimske øyne), uten å forklare bakgrunnen til tegningen. De ville (uvisst av hvilken grunn, man kan lure på om de i det hele tatt tenkte) henge ut PST, som uforvarende hadde fått denne tegningen linket til seg på sin facebook-side, de ville altså lede muslimenes vrede til PST, isteden har de ledet den til seg selv.
Men det er faktisk bare en tegning, og det er faktisk helt lovlig å tegne, skrive og videreformidle hva man vil i dette landet, så lenge det ikke er direkte personsjikane eller trusler.
Eller kanskje ikke.

Vi har nok ikke sett konsekvensene av dette ennå, selv om de fikk en liten forsmak i helgen, de som ville ta drosje hjem, da 1000 drosjer stod i to timer midt på natten, og blant annet hindret en ambulanse i å komme forbi.

I Nederland foregår det i disse tider en farse av en rettskak, og det er ytringsfriheten som står tiltalt.
Har man lov å fortelle sannheten når sannheten ikke er politisk korrekt, rett og slett ubehagelig, og ikke det man ønsker å høre, er faktisk spørsmålet. Og mannen som skal ofres er denne gang Geert Wilders, Nederlands kanskje mest populære politiker for tiden.

Man kan jo lure på hvorfor det er så lite å høre om dette i norsk presse. Eller kanskje ikke.
Wilders er jo stemplet som høyreekstremist. Det trenger ikke bety at han ER høyreekstremist, men et stempel er et stempel, den norske "eliten", de selvutnevnte intellektuelle, har sagt at sånn er det. De som best behersker hersketeknikker har rundhåndet delt ut sine karakteristikker, så da er det vel sånn da?
Eller kanskje ikke?

Mange sier det bedre enn jeg, her er en:
Rettssaken mot Wilders

2 kommentarer:

 1. Skremmende lesning! Ytringsfrihet må være absolutt.
  At ein skal ha respekt for kvarandres religion er noko heilt anna.
  Men vanskelige tema. Viktige å belyse og holde varme.
  Takk for info.
  Godt å ha intelektuelle venner som kan holde vesle meg litt oppdatert på kva som foregår utenfor avisa Sunnhordland og overskriftene til Dagbladet.no... :)

  SvarSlett
 2. Man skal beskytte mennesker, ikke ideologier/religioner. Og man kan ikke beskytte den ene, og tillate krenking av andre.
  Kjekt at i alle fall EN leser bloggen min... skal prøve å holde deg oppdatert, det er nok en ting og to man ikke får med seg om man bare leser db.no og Sunnhordland ja.. ;-)

  SvarSlett