Litt av hvert

Dette blir litt av hvert. Bildene mine, meningene mine, ting som interesserer meg, provoserer meg eller engasjerer meg.søndag 30. oktober 2011

Ringenes herre

Jeg har i løpet av de siste ukene/månedene hørt gjennom de tre lydbøkene i denne triologien, og dessuten sett de tre filmene, igjen, for jeg har sett dem før. Første gang må jeg vel si de var en stor, forvirrende skuffelse, jeg skjønte lite av dem, det var stort sett bare stygge orker, slag og slåssing jeg satt igjen med av inntrykk etter å ha sett filmene.

Nå har jeg altså først pløyet meg gjennom historien.

Jeg må vel si at jeg synes den var unødvendig lang og komplisert, og inneholder ekstremt mange personer det er vanskelig å få oversikt over. Beskrivelsene er dessuten ofte lange og til dels uinteressante. Historien er definitivt godt kommet på, men man kunne kanskje begrenset antall ord når man skulle skrive den ned?

Alven Legolas

De fleste kjenner vel historien, hvor hobbiten Frodo sammen med tre andre hobbiter, trollmannen Gandalf, alven Legolas, mennene Aragorn, Boromir og dvergen Gimli legger ut på en reise hvor målet er å tilintetgjøre trolldomsringen som den onde makten Sauron en gang mistet og nå er ute etter å få igjen. Han sender sine svarte ryttere ut for å få tilbake ringen, trollmannen Saruman er med på den ondes side, de bygger opp en enorm hær av orker, som er et slags troll eller monster de bruker som soldater, og ellers er det ikke mangel på andre vesener man helst ikke ønsker å treffe alene i en mørk bakgate, det blir en slitsom tur med større utfordringer enn hva vanlig er..

Det er ikke tvil om at det er en fascinerende historie, og filmatiseringen er svært imponerende, jeg fatter egentlig ikke at noen våget å gå i gang med dette prosjektet. Man kan undre seg over hvordan de har klart å gjennomføre de enorme slagscenene, og de flotte byggverkene ser virkelige ut, selv om de selvsagt ikke er det. Noe ble dog bygget, som byen Edoras, hvor kong Theoden holdt til.

Noe jeg reagerte på da jeg hørte boken var de idiotiske navnene i den norske oversettelsen. Hvorfor var Bilbo Sekker fra Hobbiten nå blitt til Bilbo Lommelun, og landsbyen heter Hobsyssel, elven Brennvina og i Bukkaborg bor det også hobbiter. Ellers hadde de heldigvis beholdt mange av de opprinnelige navnene, med unntak av det idiotiske Vidvandre, som var det navnet de brukte på Aragorn før hans identitet ble kjent. Ellers synes jeg de originale navnene som Gandalf, Legolas, Aragorn, Arwen, Elrond osv. er mye bedre og passer bedre til historien. 

Aragorn
Når det gjelder filmen har de også vært svært dyktige til å finne skuespillere som passer til rollene. Den vakre alven Legolas spilles av Orlando Bloom, kongen Aragorn spilles av Viggo Mortensen, og fremstår som noe som kan minne om en Jesus-skikkelse. Trollmannen Gandalf spilles av Ian McKellen, man skulle egentlig håpe han ville fortsette å være Gandalf, verden trenger en som ham.
Arwen spilles av Liv Taylor, som er usedvanlig vakker og en prektig alv som blir Aragorns kone.

Alven Arwen

Det er alltid frustrerende når bokens historie ikke stemmer overens med filmen. I denne historien er det ikke til å unngå at noe må utelates, som Tom Bombadill, og også slutten, hvor man hopper over det som har skjedd i Hobbsyssel under den onde tiden hvor Saurons makt har fått spre seg i hele landet. Ellers er det en del mindre endringer og en del utelatelser, men det meste er med, og det meste er i henhold til boken.

Skal du se disse filmene så er det nok lurt å lese boken først, for å få den hele og fulle historien.
Ellers vil mye gå deg hus forbi, og det blir mye å forholde seg til på kort tid.
Det er jo en kamp mellom det gode og det onde dette, hvor samhold, vennskap, tapperhet og oppofrelse er viktig for at det onde skal kunne overvinnes. Men det er også kamp på blodig alvor, hvor man må ty til harde og voldelige midler for å drive det onde tilbake. Kanskje noe å tenke på det gamle ordtaket: ondt skal ondt fordrive, i vår tid hvor man er så opptatt av rettighetene til kriminelle og andre som vil oss vondt, hvor man selv lar seg ofre for å fremstå som prektig og god, mens ondskapen vinner stadig sterkere innpass og ødelegger oss.
Trollmannen Gandalf, man skulle hatt en bestefar som ham!

2 kommentarer:

  1. Overveldende

    Kan det være at det må større avstand til for å se verdien av disse mengdene?

    SvarSlett
  2. Ser ikke bort fra det. Vet om folk som har lest disse bøkene igjen og igjen, tror nok ikke jeg blir en av dem, men jeg har jo vært borti bøker jeg liker så godt at jeg skulle ønske jeg kunne lese dem igjen..uten å huske hvordan de slutter.

    SvarSlett