Litt av hvert

Dette blir litt av hvert. Bildene mine, meningene mine, ting som interesserer meg, provoserer meg eller engasjerer meg.søndag 16. oktober 2011

Reisebrev fra Krakow


Vi har nylig vært på tur til Krakow.

Polen er blitt et populært reisemål, og det er ikke uten grunn, det er mye flott å se og oppleve i dette landet. Rart å tenke på at vi i min barndom sendte pakker med mat og lignende til Polen. Jeg husker at vi fikk svar fra en familie i nettopp Krakow, og hadde kontakt med dem i noen år, vi fikk brev tilbake som var åpnet og hadde vært gjennom sensur. Linjer i brevet var overstrøket..

Men det er andre tider nå. Tidligere har jeg vært i Gdynia, Gdansk og Sopot, og denne gang ble det altså Krakow. Krakow er en fin by, og flere kjente turistattraksjoner ligger i nærheten av byen. Mest kjent er vel Auschwitz-Birkenau, hvor nazistenes grusomme jødeutryddelse fant sted, Men man har også mer hyggelige attraksjoner, som den enorme saltgruven Wieliczka

Saltgruvene

Hester ble fraktet ned og levde hele livet i gruvene.

Gruven inneholder til sammen 300 km gruveganger, og det er hugget ut over 2000 underjordiske kamre. Enkelte av disse er praktfullt utsmykket og forseggjorte, som turist er man innom ca 2 km av gangene og får se 20 av kamrene, hvor noen er underjordiske kapeller.

Praktfull "katedral" langt under jorden. Alt er laget av salt, selv lysekronene.

En av mange utsmykninger, laget i veggen.. som er av salt.

Man går ned det som føles som en uendelig tretrapp med 375 trinn og 54 avsatser, gruven er i svært stor grad dekket av tømmer innvendig, for å stive av gruvegangene, og siden man bruker tre vil man kunne høre knaking i treet om gruven er i bevegelse. Opp igjen tar man heldigvis heis, men man kjenner turen godt i beina..

Det ble til at vi besøkte gruven denne gang, da en del av oss som reiste hadde vært i leirene før, og enkelte ikke hadde noe ønske om å se disse, vi andre får benytte anledningen en annen gang om den byr seg, jeg vil gjerne besøke leirene, siden det er en så viktig del av vår nyere historie.

Ellers er sentrum av Krakow en stor plass, med en flott markedshall midt på, og i utkanten av plassen finner man den praktfulle Mariakirken, med de karakteristiske to tårnene, som er bygget i hver sin tidsepoke og er forskjellige. Kirken regnes for å være en av Europas vakreste kirker innvendig, og er overdådig utsmykket.

Mariakirken

Ikke langt fra markedsplassen ligger et enormt, nytt kjøpesenter, hvor enhver kjøpelysten får utløp for sine lyster, og en del andre kan føle det kan bli litt i overkant.

Vi gikk også ned til borgen Wavel, som er et spesielt bygg som helt tydelig er bygget gjennom mange tidsepoker, både i stil og bygningsmateriale. Vi var også innom det jødiske kvarteret, hvor jødene bodde og styrte seg selv i mange år, før de ble tvangflyttet til ghettoer på andre side av elven, og 90% av byens 60 000 jøder ble utryddet under andre verdenskrig.
Schindlers fabrikk ligger også i nærheten.

Moderne fontene med flott belysning.

Vil du bo billig og sentralt i Krakow kan jeg anbefale Antique apartments. 100 meter fra markedsplassen ligger en bygning hvor de leier ut leiligheter med fra 1 til 4 soverom. Bygningen er rundt 100 år gammel og bærer til dels preg av det, gulvet knirker, og man holder den gamle stilen, men man har kjøkken og moderne baderom, og leilighetene er sjarmerende, og det er bokstavelig talt høyt under taket. Vår inneholdt ikke mindre en 4 kakkelovner, men det er termostat og radiatorer som sørger for oppvarming. Opptil 10 (8+2 på sofaen) personer kan bo der for rundt 800 kroner natten, og sengene er ferdig oppredde. (gå heller opp i størrelse enn å satse på sofaen..) Kan være lurt å be om en rolig leilighet i bakgården, for diskoteket i nabohuset var til stor plage for de som bodde nærmest, spesielt i helgen! For tiden pågår det også oppussing av fasaden i front.

Jakten på en enda større tekopp ga også gevinst denne gang, kopp på 7 dl, med puser, kan vel ikke sies å være verst!

Kopp ja..

Og siden Polen er kjent for rav og krystall, ble det noen små krystallglass også, for å ha et minne om turen.

Litt typisk polsk krystall.


3 kommentarer:

 1. - Imponerende! Godt valg av reisemål. Minner for livet.

  Har selv aldri vært der, og ville ikke ha avslått et forslag om å reise, og forstår uten videre at dette må ha vært en flott opplevelse.

  SvarSlett
 2. Flott tur ja, og det er jo både enkelt og billig å reise direkte fra Norge nå, så det er bare å bestille.. ;-)

  SvarSlett
 3. Ja, det er mange spennende steder å dra til i Øst-Europa nå. Det er kort vei, rimelig å reise - og egentlig ikke noe å vente med :-)

  SvarSlett