Litt av hvert

Dette blir litt av hvert. Bildene mine, meningene mine, ting som interesserer meg, provoserer meg eller engasjerer meg.tirsdag 5. juli 2011

Liten bok med stort innholdJeg har nettopp lest «På vegne av venner» av Kristopher Schau.

Kristopher Schau er vel kjent for de fleste som komiker, musiker, programleder og generelt en person som liker å tøye grenser, blant annet ved å prøve å bo en uke i en bil, og gjennom serien "Forfall" hvor han skulle sjekke hvor mye han kunne forfalle i løpet av en uke, og serien "De syv dødssynder" hvor han skulle begå de syv dødssyndene.

Men noe uventet bor det mer i denne mannen.

Schau leste er sak i Aftenposten om kommunale begravelser, begravelser det offentlige tar seg av, siden ingen i familien eller venner gjøre det. I slike begravelser kommer det ofte svært få eller kanskje ingen, og dødsannonsene er i slike sammenhenger alltid undertegnet «På vegne av venner»

Schau bestemte seg for å gå i så mange slike begravelser han kan gjennom et helt år. Fordi noen faktisk bør være der, fordi ingen bør være ensomme som det siste før de legges i jorden, fordi noen bør tenke over personen, hvem det var og hvilket liv som ble levd.

Det blir sterke følelsesmessige opplevelser for den ellers tilsynelatende så tøffe Schau, og han beskriver sine følelser og tanker om dette ærlig og rørende. Han vil være der for den som er død, han vil at fokuset skal være på personen. Og han merker stor forskjell på prestene som holder talene. At noen faktisk har lagt stor flid ned i å finne noe å si som beskriver hvem den døde var, selv om man kanskje vet lite om hvem det var, at man har funnet dikt som kan passe for anledningen og at man gjør sitt beste for å gjøre det til en spesiell og personlig opplevelse, selv om kapellet faktisk kan være helt tomt utenom den døde.
Boken er i A5-format og på bare 92 sider, så det er en kort bok, men en viktig bok, med et gripende innhold som bør få en til å reflekterer over de mange ensomme skjebner der ute, mennesker som lever alene, dør alene, og ikke engang har venner, slektninger eller andre kjente som ofrer av sin tid for å ta et siste farvel.

All ære til Kristopher Schau for å ha skrevet denne boken, som er vel verdt å lese.


4 kommentarer:

 1. Jeg holder meg normalt unna alt av norsk litteratur, fordi den er dårlig eller i beste fall middelmådig, men du har overbevist meg til å lese denne boken! Den høres både interessant og viktig ut.

  SvarSlett
 2. Hyggelig! Håper den svarer til forventningene! :-)

  SvarSlett
 3. Når det kommer til begravelser så foretrekker jeg jødiske begravelser fremfor kristne.
  I Israel blir man begravd raskest mulig etter døden inntreffer, helst etter bare noen få timer.
  Begravelsene her er derfor mye mer emosjonelle enn de man er vant med hjemme, hvor det er vanlig at det går en uke mellom død og begravelse.

  Sommerhilsen fra Israel!

  SvarSlett
 4. Har aldri vært i en jødisk begravelse, så jeg har ingen erfaring med det. Ser både fordeler og ulemper ved at man begraves såpass raskt. Kan nok være greit å få kommet over det verste sjokket og..

  Heldig du som er i Israel, igjen! Er vel rimelig varmt der nå vil jeg tro?

  Kos deg der nede, skulle gjerne vært der, fremfor her, i regn...

  SvarSlett