Litt av hvert

Dette blir litt av hvert. Bildene mine, meningene mine, ting som interesserer meg, provoserer meg eller engasjerer meg.



tirsdag 1. februar 2011

Man vet hva man har...

...men ikke hva man får.

I disse dager er det store demonstrasjoner i flere land i Midtøsten. Det begynte i Tunisia, det har murret flere steder, for tiden er det Egypt som er hardest rammet, med massedemonstrasjoner med krav om at Mubarak må gå av.

Man har selvsagt stor sympati med ethvert folk som ønsker å kvitte seg med en diktator eller enehersker uten sans for demokratiske spilleregler, og innføre demokrati, men man har sett før at man kan gå fra asken til ilden, det er ingen automatikk i at man får noe som er bedre, det er f.eks Iran et strålende eksempel på.

Så hva vil skje i Egypt, hvem vil ta over der, vil man få demokrati og frie valg?

Det må vel være lov å si at dette er for mye å håpe på. Det er god grunn til å tro at «Det muslimske brorskap» er de som kommer til å ta over makten om Mubarak trekker seg, og det er det ingen grunn til å se lyst på. DMB er allerede velorganisert og har et stort nettverk, de klarer nok raskt å stable på beina et slags styre om det skulle oppstå et vakuum etter en avgått president, men at det blir et demokratisk styre er det ingen grunn til å tro.

DMB er en islamistisk organisasjon med sterkt ønske om å ta over Europa, da er det vel ingen grunn til å tro at de ikke har et sterkt ønske om å ta over Egypt også, som en start. Det var jo også i Egypt brorskapet oppstod, de har mange støttespillere der.
Foreløbig lurer de mest i kulissene og lar andre styre showet, såpass smarte er de, at de vet å kjenne sin besøkelsestid.

Som det står på wikipedia: «Det muslimske brorskapet er en islamistisk bevegelse som ble etablert i 1928 av en skolelærer Hassan al-Banna (al-Banna ble drept i et attentat i Kairo i 1949 der det antas at agenter for de egyptiske myndighetene eller forsvaret sto bak). Bevegelsen arbeider for en islamistisk vekkelse og er den største nåtidige islamistiske organisasjonen i verden. Bevegelsen finnes i dag i 72 stater og har medlemmer i både arabiske, andre islamske og ikke-islamske land over hele verden. En av de viktigste ideologene i partiet var Sayyid Qutb.»

De har også tette bånd til Hamas.

Det er heller  ikke sånn at alle i Egypt er glad for det som skjer, langt derifra. Kaos er i ferd med å ta over, kriminelle gjenger går amok og stjeler det de måtte ønske, man vet ikke hva man har i vente, fremtiden er usikker, og ikke nødvendigvis lys.

Som det står på document.no:
«Professor i sosialantropologi, Unni Wikan, gjorde noe usedvanlig da hun deltok i NRK Aktuelts diskusjon om Egypt. Wikan sa menneskene i fattikvarterene i Kairo som hun snakker om er fortvilet over kaoset. De vil at Hosni Mubarak skal bli sittende.
Wikan nøyde seg ikke med å referere. Hun forsvarte Mubarak og sa det ikke er riktig at han er diktator. Egypt har store problemer, og de skyldes ikke bare Mubarak.

Hun eksemplifiserte den uroen over kaos som tillegges sunniene.
Hva med demonstrantene? – De er kjøpt og betalt, sa Wikan.

Det har man ved selvsyn kunnet konstatere idag. Det var langt flere menn med skjegg og religiøst utseende. CNNs Nick Robertson intervjuet folk i demonstrasjonen igår. Flere sa at nå måtte det bli slutt på beskyttelsen av Israel. Fredsavtalen skulle oppheves. Det var israelerne som bestemte i verden, men det skulle det nå bli slutt på. Flere kvinner i chador sa dette. Man kan tenke seg reaksjonen i USA. Robertson lot som ingenting.»
Vi får krysse fingre og tær for at det som skjer i Egypt fører noe godt med seg, er det noe verden ikke trenger, så er det flere udemokratiske, islamistiske stater. 

For kommer «Det muslimske brorskapet til makten» er det nettopp det vi kommer til å få.

4 kommentarer:

  1. Man vet hva man får også. Det er nemlig svært enkelt å få tilgang til hva slags holdninger den jevne egypter sitter inne med:

    "The problem with this recommendation is that it is based entirely on the nature of Mubarak’s regime. If the regime was the biggest problem, then certainly removing US support for it would make sense. However, the character of the protesters is not liberal.

    Indeed, their character is a bigger problem than the character of the regime they seek to overthrow.

    According to a Pew opinion survey of Egyptians from June 2010, 59 percent said they back Islamists. Only 27% said they back modernizers. Half of Egyptians support Hamas. Thirty percent support Hizbullah and 20% support al Qaida. Moreover, 95% of them would welcome Islamic influence over their politics. When this preference is translated into actual government policy, it is clear that the Islam they support is the al Qaida Salafist version.

    Eighty two percent of Egyptians support executing adulterers by stoning, 77% support whipping and cutting the hands off thieves. 84% support executing any Muslim who changes his religion.

    When given the opportunity, the crowds on the street are not shy about showing what motivates them. They attack Mubarak and his new Vice President Omar Suleiman as American puppets and Zionist agents. The US, protesters told CNN’s Nick Robertson, is controlled by Israel. They hate and want to destroy Israel. That is why they hate Mubarak and Suleiman.

    WHAT ALL of this makes clear is that if the regime falls, the successor regime will not be a liberal democracy. Mubarak’s military authoritarianism will be replaced by Islamic totalitarianism. The US’s greatest Arab ally will become its greatest enemy. Israel’s peace partner will again become its gravest foe."

    Alle burde derfor skjønne at Egypt blir et nytt Iran dersom det åpnes for demokratiske valg. Disse folkene må opplyses først - deretter demokratiseres.

    SvarSlett
  2. Det er slett ikke sikkert at vårt vestlige demokrati er det beste for alle, hele tiden.
    Et velfungerende demokrati forutsetter at folket har et minstemål av utdannelse. Hvis flertallet er analfabeter som kun vet det som Mullahene forteller dem i moskeen hver fredag er jeg slett ikke overbevist om at vår demokratiske styreform er det beste for dem. Store deler av den vestlige verdens "inteligensia"/venstreside jublet da Sjahen av Iran ble styrtet. Selv de mest blinde av dem ser vel i dag at det ikke ble et bytte til det bedre. Land som ikke har en demokratisk tradisjon eller forhistorie burde kanskje få lov til å finne en vei dit i et passende tempo uten at vi "dytter" dem. De blir ikke mer demokratiske av vårt press, men de blir jævlig grinete for at vi blander oss. Kanskje løsningen er å gjøre som Israel, bygge en høy mur og ikke åpne døra før de har lært seg å oppføre seg som folk?

    Spiralis

    SvarSlett
  3. Hm.. det ser ut som man vet hva man får ja, jeg visste ikke at det var SÅ ille stelt med holdningene der nede... Nei på samme måte som det nok hadde vært det beste totalt sett om Pakistans Musharaff hadde fortsatt, er det antagelig det beste at Mubarak også gjør det, fordi man ikke er klar for demokrati på lenge ennå. Først må man jo faktisk sette pris på demokratiet, og ønske å forholde seg til hva det er og hva det innebærer.
    Og Israel får enda et problem å slite med, som om de ikke hadde nok fra før.

    SvarSlett
  4. Noen andre som vet hva dem har og håper på noe bedre er Iran, Iran og Egypt har ikke hatt et spesielt godt forhold di siste årene for å si det slik. Nå ser iran en mulighet til å få seg en ny venn.

    http://pakistantoday.com.pk/pakistan-news/Foreign/31-Jan-2011/Iran-backs-Egypts-revolution-of-the-noble

    SvarSlett