Litt av hvert

Dette blir litt av hvert. Bildene mine, meningene mine, ting som interesserer meg, provoserer meg eller engasjerer meg.onsdag 12. januar 2011

Stevia

Har du hørt om sukker?

Selvsagt har du det, vi stapper jo i oss uhorvelige mengder sukker hvert år, både bevisst, og ubevisst, gjennom ferdigmat og snop som er proppet med sukker.

Men Aspartam, Sakkarin, Xylitol og Sorbitol da?

Jo folk flest har vel hørt om dette og, det er det man erstatter sukker med for å få frem den søte smaken, disse stoffene er oftest kunstige, noen av dem er energirike (som sukker) og noen er energifattige og kan brukes av mennesker med diabetes.
Men hva med Stevia, har du hørt om det?Vel inntil nylig var det i alle fall helt ukjent for meg, og jeg tror ikke det er spesielt utbredt kunnskap om dette stoffet blant det norske folk..

Stevia er helt naturlig, og ekstremt mye søtere enn sukker. Det finnes forskjellige typer av planten, men noen typer er 300-400 ganger søtere enn sukker, noe som vil tilsi at 1 ts stevia tilsvarer ½ kg sukker.

Hva vet man så om stevia?
Det er 100% naturlig, og inneholder 0 kalorier og 0 karbohydrater.
Det gir ikke hull i tennene, tvert imot ser det ut til å beskytte tennene.
Det har ingen dokumenterte bivirkninger, tvert imot mener man det er bra for en del plager:

«For personer som lider av diabetes, for lavt blodsukker, høyt blodtrykk, overvekt eller kronisk soppinfeksjon vil stevia være det ideelle søtningsmidlet. Det har alle de gode egenskapene til de andre søtningsmidlene, men ingen av de negative. Det kan hjelpe med å stille søthungeren uten å forandre blodsukkerverdiene eller tilføre ekstra kilo til kroppsvekten.
De innfødt i Paraguay bruker tradisjonelt stevia-te til å regulere blodsukkeret. Avkok av stevia for diabetes er vanlig og lages vanligvis ved å koke eller trekke bladene i vann. Kliniske tester, sammen med erfaringer fra brukere, kan tyde på at stevia faktisk kan hjelpe til å normalisere blodsukkeret. Av den grunn blir urten, eller ekstrakt av den, i noen land anbefalt som en aktuell medisin for personer som lider av diabetes eller for lavt blodsukker. Nylige undersøkelser har vist at stevia kan øke glukose-toleransen samtidig som det reduserer blodsukkerverdiene.»

Man har ikke kunnet påvise noen negative effekter av stevia, hverken kreft, allergi eller andre sykdommer eller bivirkninger, og stevia har vært brukt i deler av verden i mange år. I Paraguay har det vært brukt som prevensjon, men denne effekten er ikke påvist, og en familie med 11 barn ble omtalt på nrk som storforbrukere av stevia, noe som burde tilsi at man bør benytte seg av andre midler om barnebegrensing er målet.

Det er altså for godt til å være sant dette stoffet, derfor er det også forbudt solgt som næringsmiddel i EU, og Norge. Det selges derimot mye av stoffet i andre land, som Japan, og det har tradisjonelt vært brukt lenge i Sør-Amerika.

«Stevia blir brukt av millioner av mennesker som et naturlig søtningsmiddel daglig. I Japan består 40 % av søtningsmiddelmarkedet av stevia og steviosid og det er ikke rapportert en bivirkning av bruken. Aspartam er i tillegg forbudt i Japan. Mange mener det er et overgrep mot folks helse at stevia ikke er allment tilgjengelig og at det er sterke markedsinteresser og ikke fornuft som har resultert i denne situasjonen.»

Så kan man spørre seg hvorfor stoffet er forbudt her som erstatning for sukker og kunstig søtning. Kan det ha noe med sukkermafiaen eller de mektige næringsmiddelprodusentene å gjøre?

Man får derimot kjøpt stoffet i Norge, fordi det tillates solgt som munnpleieprodukt. Man oppfordres derfor til å bruke det til munnskyll..  enhver annen bruk er på eget ansvar.

I motsetning til godstoffene aspartam og lignende kunstig graps, som man får i seg gjennom diverse lettprodukter, som EU og Norge i all sin godhet unner oss å pådra oss det det enn måtte forårsake av kreft og allergier av.

Jeg har i dag bestilt en boks med stevia, og er spent på å prøve dette produktet.

6 kommentarer:

 1. "Boksemat"?
  Er det ikke mye bedre å dyrke det selv?
  http://www.dinmat.no/Temasider/Artikler/Kokkekunst/Portretter-og-intervjuer/Mat-fra-hagen-gj%C3%B8r-godt-i-magen

  SvarSlett
 2. Kan også omsettes lovelig som pynte-plante :-)
  http://www.vita-min.no/startframes/meny_2_1_00.asp

  SvarSlett
 3. Kult! Jeg forsøkte også å få tak i stevia senest i sommer, men måtte gi opp. Spurte forskjellige planteutsalg rundt omkring, men ingen kunne hjelpe.

  At stevia er forbudt skyldes nok uten tvil sukkermafiaen. Staten tjener jo godt på sukkeravgift hvert eneste år!

  Jeg skal bestille en boks selv! Takk for link!

  SvarSlett
 4. Joda man kan selvsagt dyrke selv, men vil vel tro at som andre tørkede urter må det også være greit å spise på den måten. Mer praktisk i bruk og kanskje, til baking f.eks.

  Kjekt at flere kan ha nytte av linken, er spent på hvordan dette blir. :-)

  SvarSlett
 5. altshop.no har steviafrø.

  SvarSlett
 6. Takk for tips. Kanskje frø er bedre, jeg kjøpte meg en boks med stevia og må dessverre si at jeg ikke likte smaken, det var en sterk ettersmak det tok lang tid å bli kvitt, den virket litt kunstig, selv om den neppe var det.

  Men jeg fant derimot ut at sukrin, som kan kjøpes på helsekostbutikker smaker bedre, og det skal være sunt og uten karbohydrater.

  http://hummer-kanari.blogspot.com/2011/03/stt-og-sunt-men-ikke-for-godt-til-vre.html

  SvarSlett