Litt av hvert

Dette blir litt av hvert. Bildene mine, meningene mine, ting som interesserer meg, provoserer meg eller engasjerer meg.torsdag 1. desember 2011

Julegaver og den slags

Da har jeg kjøpt adventsstaker (to stykker ble kassert i fjor og måtte jo fornyes), adventstjerner (de juglete, lysende snøfnuggene ungene likte da de var små var ikke lenger like populære), adventskalendere (slikt vokser man ikke så lett i fra), adventslys ( lilla, blanke, her var husets herre tidlig bastant på farge og det var bare å la ham få viljen sin der), og funnet frem resten av advents-stashet. Nå er vi altså i siget. Ikke lenge til jul, roen har definitivt ikke senket seg, ingenting er bakt, dog har jeg faktisk fått kjøpt en god del gaver allerede. Vi tok en kjempedugnad sist helg, og blakk men relativt fornøyd kunne jeg konstatere at vi hadde innkassert en rimelig stor andel av de planlagte presangene.

Men hva kjøper man til alle de som allerede har alt? Før gjaldt dette helst de over 50, som hadde vinduskarmene fulle av nips, skapene fulle av konfekt, kopper, duker og kar, bokhyllene fulle av bøker, og stort sett fullt opp alle andre steder og. Nå gjelder det derimot alle. Unger har så mange leker at deler av de må stues bort, ungdom, hva mangler de egentlig? Årets siste innen mobil er vel det de føler de «trenger» siden fjorårsmodellen er litt av moten.  Voksne har vel stort sett det antall stretchlaken de strengt tatt har behov for og mere til. Og duker, og vaser…
Joda, bøker er jo kjekt å få, det kommer jo nye hele tiden, men man kan jo låne det man ønsker å lese på biblioteket, svært plassbesparende og mye billigere.

Musikk? Joda, men med itunes og nedlasting av musikk er det ikke alltid det helt store behovet der heller.

Klær kjøper man helst selv, ellers blir man stående i kø, varm, forkavet og stresset for å bytte i romjulen, mens man heller kunne tenkt seg å slappe av i ro og mak.
Nei, det er ikke så enkelt med de gavene…

Ett godt tips til besteforeldre har vi dog funnet ut at er bilder av familiens liv det siste året.
I flere år har vi bestilt bilder og limt på fotoark, som besteforeldre får og kan putte inn i et album, så har de bilder av sine barnebarn år etter år. En veldig populær presang. Man kan selvsagt bestille selvlaget fotobok eller kalender eller andre produkter som har dukket opp de siste årene og. 

En personlig gave, som er kjekt å gi og kjekt å få. Men det er jo ikke alle i slekten som vil bli like glad for en slik presang, man bør nok begrense seg litt der og velge mottaker med litt omhu.
Ellers lager jeg såpe selv som mange blir belemret med i julepresang fra meg. Noen viser stor begeistring for mine hjemmelagde såper, hva de andre gjør vet jeg ikke, men de tar jo høflig imot og smiler fint..  

Andre tips til litt mer personlige gaver dere har gode erfaringer med?


6 kommentarer:

 1. Gaver....vel, det er ikke moro å gi gaver til norske barn. I hvertfall mange, de aller fleste.
  De har alt og klarer ikke å glede seg lenge over det de får.
  Til voksne gir jeg spiselige saker, eller drikkelige.
  Lager det spiselige selv, om jeg kan! Pakker inn i avispapir med fint bånd. Bruker emballasjekartong og skjærer ut etiketter.
  Har fått nok av mantraet...kjøpe,kjøpe,kjøpe. Ingenting frister.
  Har bestemt meg for å prøve å klare null "ting", altså ting jeg regner med man har eller ikke trenger.

  SvarSlett
 2. Såper fra deg er helt sikkert populært blant alle - den som vi fikk var i alle fall veldig godt likt - helt til den ble borte vekk oppbrukt. Vi gir bort bøker, spill, vin, vin, vin, og hadde vi ikke hatt god kontroll allerede, skulle vi ha gitt gavekort på et godt spisested. Bryggeloftet, for eksempel. Ja, det egner seg vel gjerne best for de som bor i Bergen.

  SvarSlett
 3. Når alle har alt, så blir det best å lage noe selv. Fortsett med å lage såper, du. De som ennå ikke har skjønt det, vil etterhvert lære å se verdien i det som er håndlaget og personlig:-)

  SvarSlett
 4. Nei, det er ikke kjekt å gi presanger til unger som knapt registerer hva de får og av hvem, det blir for mye på en gang på julaften.

  Tror jeg fortsettre med å lage selv ja, såpen fra i fjor er forhåpentligvis brukt opp nå..
  Gavekort til restauranter, kino, konsert osv. er jo også gode ideer ja.

  SvarSlett
 5. Kjære -B-,

  Du kan fortsette å lage såpe til dine venner. Såpa var flott og det at noen tar seg tid til å lage noe selv er da verd så uendelig mye mer enn at de har dratt bankkortet!

  Spiralis

  SvarSlett
 6. Takker så mye for det Spiralis! :-)

  Jeg brukte faktisk søndagen til å lage såpe, så nå ligger en ny ladning såpe klar. Jeg er enig i at det er kjekt å få noe noen har laget selv, å få noe som noen har strikket f.eks, og vite hvor mye tid de har brukt på det.

  Så såpe skal det bli som gave i år igjen.

  SvarSlett