Litt av hvert

Dette blir litt av hvert. Bildene mine, meningene mine, ting som interesserer meg, provoserer meg eller engasjerer meg.torsdag 18. august 2011

Også bjørner er ålreite dyr.For et år eller to siden kom jeg tilfeldigvis til å se slutten av et program om en mann som forsket på bjørner, ved å gå ut i skogen og rett og slett omgås dem.
For en absurd ting å gjøre, alle er jo redd for disse dyrene som er troende til hva som helst.... tror vi.

Men Lynn Rogers har forsket på bjørner i 40 år, han er rett og slett blitt kompis med dem, og det verste er at det ser ikke engang vanskelig ut.

Bjørnene er veldig tillitsfulle og fredelige. De spiser av hånden hans, han serverer druer eller annen snacks, og når det er tomt er det greit for bjørnene, de trenger ikke kjøtt for dessert..

Naturfotograf Gordon Buchanan reiser til Minnesota for å filme bjørnene og får hjelp av Lynn til å bli kjent. Første tur ut i skogen for å treffe på bjørn er en skremmende opplevelse, men han blir snart kjent med bjørnene, og blir fortrolig med dem.Han lar til og med sin kone og sine barn få hilse på bjørnene.

Nrk har så langt sendt to av episodene i serien «Min bjørnefamilie»
Serien ligger ute på nettet en kort periode, den første episoden bare til 18. august, de neste blir vel også liggende en uke, de er definitivt vel verdt å se. Ellers sendes serien onsdager klokken 19.30

Man får et helt annet inntrykk av dyret bjørn når man ser disse fantastiske klippene, det fryktinngytende dyret fremstår plutselig som den teddybjørnen vi alle har vært så glade i. Men skinnet kan bedra, det er selvsagt ikke bare å vandre ut i skogen og begynne å klappe bjørner, man skal vite hva man holder på med.

Vi møter den unge bjørnemoren Lilly og hennes førstefødte, og vi får seinere se at moren forlater ungen sin Hope, som mot alle odds ser ut til å klare seg på egenhånd, dog med litt hjelp fra bjørneforskeren. Datteren Hope er en tøff liten frøken, som på egenhånd må finne ut av hva som er spiselig.

For noen år siden var vi i dyreparken i Ålborg, der har de flere isbjørner, og det var vel det dyret i parken som fascinerte mest av alle, der de lekte seg i vannet med store traktordekk, og så virkelig ut til å ha det riktig så gøy.Bjørner er virkelig dyr man bør bruke tid på å finne mer ut om, det er nesten så man kunne tenke seg å bli bjørneforsker for en dag.

14 kommentarer:

 1. Stilig! Det der skal vi kanskje prøve neste sommerferie, å bli venner med ein bjørn! :)

  SvarSlett
 2. Hadde vært litt av en opplevelse, problemet blir vel først og fremst å finne en.. ;-)

  Flotte dyr i alle fall!

  SvarSlett
 3. Tja... dersom jeg hadde "funnet" en bjørn uti skogen så tror jeg heller at jeg hadde hatt en stor trang til å komme meg vekk, ikke å bli venn med bjørnen... men jeg forstår hva du mener. :)

  SvarSlett
 4. Jeg hadde nok sprunget for harde livet jeg og.. men jeg har fått et helt annet inntrykk av disse dyrene etter å ha sett dette programmet. :-)

  SvarSlett
 5. Særlig fascinerende, den situasjonen hvor Bjørn(...) sitter overskrevs på benken og dingler med bena. - En rast, med en matbit og noe å bite i?

  SvarSlett
 6. He-he, ja praktfulle bilder, man ser nesten for seg at det er et menneske som har kledd seg ut, sånn som disse oppfører seg. Kanskje litt derfor bjørner er så fascinerende, en kombinasjon av stort og skummelt dyr, men så bor det tilsynelatende også noe menneskelig der inne et sted.

  SvarSlett
 7. Fantastiske bilder av samspill mellom Bjørn og den adopterte familien hans;)

  Ved å studere både bjørner og pandaer ser man tydelig det nære slektskapet til hund.

  Bjørner og løver er jo egentlig snille! Det er bare det at ute i skogen og på savannen er det nesten ingen som setter ut matfat til dem, så de må ut og fange maten selv, og når de fra tid til annen blir skrubbsultne, så er lunta kort. Derfor får de ikke alltid vist seg fra sin beste side ute i naturen. Siden de ofte er sultne, altså.

  I linken under ser vi hvordan BBC som del av klimaprosjektet har brukt opptak fra tysk dyrehage for å vise "rørende historie om isbjørnmor og -barn" hvor seeren blir forledet til å tro at det er filmet i Arktis.

  Videre, bilde av en bedøvet isbjørn som ser ut til å ligge og kule'n ved David Attenboroughs føtter.

  Hvor mange ganger i løpet av en documentar om dyreliv, nevnes "climate change" nå for tiden..? Får inntrykk av at alle slike dokumentarer brukes i propagandaøyemed. Noe av gleden med slike dokumentarer blir borte når man vet at man blir utsatt for propaganda.

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2073024/Frozen-Planet-fakery-row-BBC-filmed-polar-bear-cubs-German-zoo.html

  SvarSlett
 8. Det seneste er fokus på isbjørner som "blir kannibaler fordi det er for lite sel i havet"

  Fra dyreriket, og også fra England, vet vi at hannene for å sikre egne gener, avliver kull av deres egen art, egne kull eller andres.

  Isbjørn er vel faktisk etterkommere av brunbjørn som har akklimatisert seg til arktisk miljø. Nå må muligens etterkommerne av etterkommerne av brunbjørn igjen tilpasse seg livet på land, hvis vi skal tro på at temperaturene stiger i Arktis.

  Ellers, noe nytt..?  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2071653/Ive-killed-children-come-bodies-Fathers-phone-ex-wife.html
  http://www.dagbladet.no/2011/12/12/nyheter/isbjorn/dyrenes_nyheter/19378049/

  SvarSlett
 9. Problemet er vel først og fremst størrelsen..
  Hadde katten min vært større, hadde nok jeg vært død for lengst, det hender jo at den klorer og er litt brå i bevegelsene, hadde den vært stor og sterk hadde den kunne skadet meg, det er jo egentlig en løve/tiger i miniatyr.

  Blir vel innimellom avslørt dyrebilder fra dyrehager ja, også en norsk naturfotograf (husker ikke navnet) ble avslørt for å ha gjort det.

  Klimaendringer skal brukes for alt det er verdt ja, man trenger ikke fortelle hele sannheten hver gang..

  SvarSlett
 10. Apropos uærlig filming
  - Kroppsspråket taler for seg;)

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2073845/Mac--BBC-fakery-row.html

  SvarSlett
 11. Våkent dovendyr tar bussen

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2074623/Female-sloth-hitches-ride-animal-sanctuary-Costa-Rica--bus.html

  SvarSlett
 12. Så gikk de en tur i skogen mens de ventet på at grøten skulle bli kald...
  - Guld-lokk og de tre bjørnene


  "Det var en gang tre bjørner som bodde i et lite hus langt inne i skogen. Den ene var en stor, svær bjørnepappa, den andre var en mellomstor bjørnemamma, og den tredje var en bitteliten babybjørn...

  En morgen laget bjørnemamma en diger gryte med grøt til frokost. Hun fylte en stor bolle til bjørnepappaen, en mellomstor bolle til seg selv, og en bitteliten bolle til babybjørnen.

  Så gikk de en tur i skogen mens de ventet på at grøten skulle bli kald..."


  "TROMSØ/VARANGER (VG) Slik så det ut etter at bjørnene hadde besøkt hytta til familien Borthen og

  tatt for seg av mat og øl."

  - Hva?!

  "Det skal ikke være lite mat for bjørnene i området."

  Lukten av mat
  "- Det kan ha startet det hele, før bjørnene har kjent lukten av mat inni hytta."

  - Jammen grøten sto jo klar på bordet. Bjørnemor hadde jo gjort alt klart før de gikk ut.

  Hva var det som gikk av dem, og hvor ble det av Guld-lokk?

  SvarSlett
 13. He-he, morsom historie...de lette kanskje etter Gullhår, eller kanskje det var takk for sist..?

  Selv om bjørner kanskje er alrighte dyr hadde jeg nok ikke satt så stor pris på å få besøk på hytten nei...

  SvarSlett