Litt av hvert

Dette blir litt av hvert. Bildene mine, meningene mine, ting som interesserer meg, provoserer meg eller engasjerer meg.fredag 19. august 2011

Ines', jeg elsker deg.


Jeg har nettopp hørt Ines', jeg elsker deg, som lydbok. Det er den populære forfatteren Isabel Allende som har skrevet denne boken, og det er den første jeg har lest/hørt av henne. Gisken Armand leser, og hun leser bra.

Historien er basert på en sann historie, den handler om livet til Inés de Suárez, en kvinnelig conquistador som var med på erobringen av Chile på 1500-tallet. Isabel Allende har lagt kjøtt på beina, og har snekret sammen en fascinerende og livaktig historie, basert på det hun har hatt av historiske fakta og en god dose livlig fantasi.

Inés fødes og vokser opp i Spania, hvor hun gifter seg med sin første kjærlighet, Juan de Malaga. Men mannen viser seg å ikke være så mye å samle på, så da han reiser til Sør-Amerika er ikke det noe stort tap for Inés.
Noen år seinere ønsker derimot Inés selv å reise over til «Den nye verden», og med unnskyldningen at hun leter etter sin mann, kommer hun seg avgårde.
Det er ikke mange spanske kvinner på de trakter, og hun opplever både innpåslitne mannfolk hun må forsvare seg mot, og direkte alvorlige angrep, som hun stort sett klarer å hanskes med, men det er også slik hun treffer sitt livs neste kjærlighet, conquistadoren Pedro de Valdivia. Han redder henne fra en overfallsmann, og hun blir hans kjæreste og samboer, da han egentlig er gift fra før, men hans kone er i Spania.
Sammen får de to noen utrolige opplevelser. De reiser avgårde på en strabasiøs og livsfarlig tur gjennom en ørken som nesten tar knekken på dem, for å erobre Chile. Ved Inés hjelp klarer de på mirakuløst vis å finne vann i ørkenen, og hun pleier syke og skadde soldater.

Det er ellers en ytterst blodig historie som fortelles, det lille antallet spanske soldater havner stadig i kamper, og det er ikke få indianere som massakreres, de har dessuten med seg mange indianere nærmest som slaver eller en slags undersåtter, det er egentlig ufattelig at den lille gruppen med spanjoler klarte å erobre så mye, og stå imot så mye, selv om de selvsagt var bedre rustet med våpen og utstyr i forhold til indianerne. Det var mapuche-indianerne som var deres store motstandere, de lot seg ikke underkaste.
Man får stor sympati med indianerne som så sitt land bli erobret av en liten gjeng barbarer, man skjønner godt deres motstand, og det er ikke vanskelig å forstå hvilke enorme lidelser urbefolkningen i Amerika har vært utsatt for og hvor mye de har mistet av både mennesker og kultur.

Inés deltok selv i etableringen av nye byer, hun var den som avgjorde et slag, hvor Pedro og mange av soldatene var lurt av avgårde, mens byen ble angrepet av enorme mengder indianere.

På et tidspunkt fikk Pedro problemer med sitt forhold til Inés, han havnet i en rettssak, men slapp unna, men hun ble nødt til å gifte seg, eller vende tilbake til Spania.

Inés ble rasende over den uretten hun ble utsatt for, hun var tross alt ugift, mens Pedro var gift, men som kvinne var det selvsagt hun som var synderen.

Det ender opp med at hun gifter seg med en av Pedros beste menn, kapteinen Rodrigo de Quiroga, som blir hennes livs store kjærlighet, og som hun lever sammen med livet ut.

Historien fortelles som et brev Inés skriver til sin stedatter Isabel, hennes manns datter, for Inés føder ikke selv noen barn.

En fascinerende historie, meget velskrevet og godt fortalt gjennom Isabel Allendes fantasi.

Historien har fostret mange spesielle kvinner vi sjelden hører noe om, Inés er en av dem.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar