Litt av hvert

Dette blir litt av hvert. Bildene mine, meningene mine, ting som interesserer meg, provoserer meg eller engasjerer meg.torsdag 10. oktober 2013

Sannheten på bordet 2Jeg fortsatte å lese i "Sannheten på bordet", og med fare for å skrive av hele boken, noe som ikke var planen, men det er så mye interessant informasjon man føler man må ta med, kommer resten av resymeet fra første kapittel her:

97 % av grønnsakene man dyrket ved begynnelsen av forrige århundre er nå utryddet og bare få arter er igjen.  Et eksempel er at man hadde 5000 sorter potetarter tidligere, mens man hovedsakelig dyrker 4 varianter nå. Da er man mye mer sårbar overfor sykdom på disse få artene, eller at de ikke klarer å tilpasse seg klimaendringer ol. Smaksvarianter er det også færre av..

Selv om man i dag føler man har mange matvarer å velge mellom når man er i butikken, er det 4 planter som står for halvparten av proteinene vi får i oss. Soya, mais, hvete og ris. Da er det også inkludert at dette er for til husdyr og oppdrettsfisk.
Disse plantene utsettes for en ekstrem grad av monokultivering, og de opprinnelige frøene utryddes av konsern som tar patent på frø.
 
Ca. 90 % av soyabønnene er genmodifisert og det samme gjelder ca. 80 % av maisen som dyrkes i USA.
Den monokulturelle maisen man i dag stort sett bruker er så forandret fra den opprinnelige og har så redusert næringsinnhold at den knapt nok har noe med den opprinnelige planten å gjøre. Og denne maisen inngår i 17 000 matvarer i et gjennomsnittlig amerikansk supermarked!
(er det mulig!!??)

Det anbefales å ikke kjøpe den maten det reklameres for på fjernsynet..
De beste produsentene er ikke de beste selgerne, og omvendt.  
De som er innenfor «mafiaveldet» i norsk matproduksjon våger ikke å snakke om det som skjer. 

Den eneste restauranten i Norge med to stjerner i Michelin-guiden er den hel-økologiske Maaemo i Oslo. De satset først og fremst på økologisk fordi det smaker bedre, og om noen spør seg om hvorfor de valgte økologisk, bør de kanskje heller spørre seg hvorfor så mye mat vi spiser inneholder en rekke e-stoffer og både smaken og næringsinnholdet er på et lavmål.

Matvarer man BØR velge:
-De med så få ingredienser som mulig.
-Kortreist mat, næringsinnhold taper seg underveis.
-Mat med kort holdbarhet, færrest tilsetningsstoffer.
-Kjøp aller helst rett fra bonden.

Nå er jeg begynt å lese om hva maten sprøytes med.. er jo verdt å tenke på at de som sprøyter MATEN VI SKAL SPISE, er utstyrt med fullt verneutstyr…

Kan ellers anbefale å se klippet under, som er av forfatteren av boken, Niels Christian Geelmuyden, som holder et foredrag for "kriminalitetsforebyggere". Det er både morsomt og interessant, og del 2 og 3 finner man på siden om man leter litt.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar