Litt av hvert

Dette blir litt av hvert. Bildene mine, meningene mine, ting som interesserer meg, provoserer meg eller engasjerer meg.mandag 5. august 2013

Matintoleranse


Jeg har jo skrevet både titt og ofte om intoleranse, men denne gangen er det en annen form for intoleranse som er temaet, nemlig matintoleranse.

De fleste har vel hørt om allergi, og mange har kjent det på kroppen. Man kan være allergisk mot både pollen, dyr, mat, støv og mye annet, og for noen er allergien så alvorlig at den kan være livsfarlig, for andre er den bare veldig plagsom.

Men så var det det noe mer diffuse som kalles matintoleranse. Helsevesenet ser ikke helt ut til å ha tatt inn over seg hva dette er. De legene jeg har snakket med om dette begynner i alle fall å flakke med blikket og bli litt usikre. De fleste vet om at noen ikke tåler melk (ofte laktose) og gluten (cøliaki), men det er en rekke andre matvarer man kan reagere på, og dette er selvsagt veldig individuelt. 
Her i huset har vi en som lenge har slitt mye med magen. Oppblåst mage, kvalme og generelt uvel i magen, litt diffust og ikke noe legen akkurat hopper i stolen etter å prøve å finne ut av. Man får som råd å prøve seg frem, kutte ut matvarer for så i innføre de igjen for å sjekke hva man ikke tåler, problemet er at om det er mange ting man ikke tåler er det nesten umulig å finne ut av, for om du kutter ut melk, som du ikke tåler, men fortsetter å spise gluten, som du heller ikke tåler, vil du jo fremdeler føle deg dårlig, og man kan jo ikke kutte ut alt på en gang heller. En annen ting er at det kan ta litt tid før man får plager etter å ha spist noe, og det kan også ta ganske lang tid før plagene gir seg etter at man kutter ut matvarene, så det er svært vanskelig å vite hva som faktisk gir plagene.

Legene kaller gjerne matintoleranse for irritabel tarm. Dette virker på meg som en slags sekkebetegnelse for diffuse mageproblemer man ikke finner ut av.
Helsevesenet har visstnok ingen godkjente tester for dette. Så hva gjør man da? På nettet finner man flere tester man kan ta for å sjekke intoleranse, problemet er at dette er usikkert, noen har sjekket flere slike tester mot hverandre med svært forskjellige resultater. Dessuten er det dyrt. På den annen side, hva gjør man ikke når man er desperat nok?

I rein desperasjon heiv vi oss på en slik test for å ha et utgangspunkt for hva man burde starte med å kutte ut, og det har faktisk vist seg å være et skritt i riktig retning. Testen ble tatt som blodprøve i fingeren, sendt til et firma i Norge som sendte det videre til et laboratorium i Cambridge. Man kunne velge å teste for fra 80 til 200 matvarer/tilsetningsstoffer. Resultatet vi fikk tilbake viste at vår datter ikke tålte melk (som hun allerede hadde funnet ut selv) at hun tålte soya (som hun trodde hun ikke tålte) men at hun ikke tålte gluten (som hun spiste daglig som de fleste andre)I tillegg var det en del andre vanlige og litt mer uvanlige matvarer hun bør holde seg unna. En del andre matvarer var på grensen, altså kan hun spise det litt, men ikke så mye.

Mange er ikke obs på dette med matintoleranse, og kan derfor gå med plager de ikke finner ut av lenge, kanskje hele livet. Så vidt jeg vet er Balderklinikken en av de stedene hvor man finner leger som faktisk er opptatt av dette.Uten at jeg har noen erfaring med dem, vil jeg tro dette kan være et sted å oppsøke om man sliter med dette, om man bor i Oslo hvor de holder til i alle fall. Vi foretok testen hos eksaktmat, som sender det du trenger for å selv ta en blodprøve, man får snakke med en ernæringsekspert når resultatet er klart, men ingen lege. 

Heldigvis er det nå lettere å få tak i matvarer uten melk, gluten, og andre ting man ikke tåler også i vanlige matvarebutikker, og all mat er også merket med innhold så man skal vite hva man får i seg. Så får man håpe man blir litt mer tolerant på sikt, og kan begynne å spise mat man ikke tåler når man har holdt seg unna den en stund. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar