Litt av hvert

Dette blir litt av hvert. Bildene mine, meningene mine, ting som interesserer meg, provoserer meg eller engasjerer meg.onsdag 17. desember 2014

Hvorfor må alt pipe 2

En gang skrev jeg et blogginnlegg om hvorfor alt må pipe, sukk, hva jeg ikke visste da…

Vi har nylig bygd oss nytt hus, og i den forbindelse ble det en god del nye hvitevarer. Man kan lure på om det er den samme halvintelligente eller helsadistiske konstruktøren de har involvert alle sammen, selv om merkene varierer fra Siemens, via Asko, til Liebherr og Witt.

Komfyren vår, en Siemens, er for så vidt grei. Den piper bare når den skal, dvs. når man har satt på alarmen, og det kan man jo ikke klandre den for akkurat, men kom igjen med microen, også en Siemens. Den piper noe helt intenst når den er ferdig, helt uten noen logisk grunn. Ferdig, OK, slått seg av, helt greit, men hva er dette med intens piping i etterkant? Ingenting skummelt kan skje, men man må hive seg rundt og skru microen av, selv om den for så vidt allerede er av, men enda mer av skal den altså, for å bli kvitt denne pipingen. Har lurt på hvor lengde den faktisk vil holde det gående om man ikke gjør noe, men har ennå ikke motet meg opp til å teste det ut.

Oppvaskmaskinen, en Asko, er jeg veldig fornøyd med, men den piper.. Ekstremt romslig er den, tre skuffer, høydejustering, har lys inni, man hører nesten ikke at den er i bruk, men det er noe pip når man åpner og lukker den, som om man ikke aner hva man holder på med liksom, og den føler for å varsle med noen lange pip når den er ferdig. Trenger den det? Det er lys som indikerer om den er i gang eller ferdig, til og med lys som indikerer om den er kommet så langt i programmet at man ikke bør sette inn flere ting. Og jeg har stort sett sjelden et akutt behov for å tømme oppvaskmaskinen straks den er ferdig. Så strengt tatt trenger jeg ikke denne lyden… heller.

Koketoppen. Akk ja, dette visste jeg jo, for sånn ER de visst liksom, de må pipe hver gang man justerer effekten eller i det hele tatt berører en knapp. Er visst en slags naturlov dette, men hvem kom på dette sånn helt i den spede begynnelsen tro? Og hvorfor klarer de ikke å lage lyden mer behagelig, om den på død og liv må være der? Hvordan klarer døve å lage mat, som bare kan se på displayet hvilken effekt man har, men går helt glipp av alle pipene når den justeres. Vil tro den maten må bli smakløs, eller noe..

Kjøleskapet, Liebherr, veldig kjekt, tre romslige skuffer og mye bra å si om skapet, men det piper. Det ER en slags logikk bak denne pipingen, for den begynner først etter at døren har vært åpen i ett minutt, men virker dog en smule overformyndersk. Man kan skru pipingen av med å trykke på en knapp, men neste gang man åpner døren er man tilbake til start.

Kan jeg ikke selv få bestemme om jeg vil ha alle disse pipene? Mulig man kan skru noen av dem av, om man finleser bruksanvisningen, men det er i alle fall ingen lett tilgjengelige knapper som sier «her kan du enkelt og greit skru pipene av, og de blir av!»

Eller jo, fryseskapet, det har en sånn knapp. Oppdaget nylig en knapp på det som kunne skrues PÅ, og som viste en lydalarm. DER kan man altså velge, uvisst hva den piper for, men man kan VELGE! Samsung, dere har skjønt det!

Og fjernsynet, det føler for å spille en trudelutt hver gang man skrur det av og på, totalt meningsløst det også.

Som om det ikke er nok bråk i verden.

En gang sendte jeg faktisk mail til flere produsenter og opplyste om min irritasjon om dette med piping, og spurte om det var mulig å få svar på hvilke produkter de hadde som ikke piper.

Jeg fikk aldri svar.

Eneste Pip jeg kan leve med.


4 kommentarer:

 1. Robotgrassklipperen vår pep også langt og høyt bare den traff noe, eller skulle begynne å klippe e.l. Løsningen ble en liten bit med tape over "høyttaleren". Da slapp i alle fall hele nabolaget å bli oppdatert på hva vår grassklipper holdt på med.

  SvarSlett
 2. He he, ja hva i alle dager var tanken med det tro, hvem i all verden bryr seg om å høre hva robotklipperen driver på med, så lenge den slår og gjør jobben sin?

  SvarSlett
 3. Me har ein micro som lagar ein grusom lyd når den er ferdig, veldig praktisk om morgonen, då virkar den som vekkerklokke for alle i huset.

  -m-

  SvarSlett
 4. Kjekt det, om alle faktisk skal opp. Eventuelt kan man bruke vekkerklokke, de tenkte nok ikke på det da de laget den.. ;-)

  SvarSlett