Litt av hvert

Dette blir litt av hvert. Bildene mine, meningene mine, ting som interesserer meg, provoserer meg eller engasjerer meg.tirsdag 26. januar 2010

Såpe

Jeg har fått dilla på såpe. Det begynte med de deilige såpene til Fitjar såpekokeri, hjemmelagede natursåper man bare må bli glad i. Ikke bare er de naturlige og miljøvennlige, de er også veldig gode for huden, nå bruker jeg stort sett ikke annet, man får også kjøpt sjampo og hudkremer der.

Men så kom jeg over noen bøker om såpelaging og fikk lyst til å prøve selv. Jeg gikk til innkjøp av diverse oljer og kaustisk soda, mer trengs faktisk ikke, selv om det selvsagt er et ekstra pluss om såpen også lukter godt. Da må man tilsette lukt, helst eteriske oljer, som også er naturlige, som oftest basert på planter.
Men de er dyre, og selges ikke hvor som helst, så det ble å bestille på nettet, uten å ha mulighet til å lukte først.

Den første såpen jeg laget var basert på kokosfett (delfiafett) solsikkeolje og olivenolje. Man varmer opp fettet til ca 38 grader, den kaustiske sodaen blandes med vann (ute helst, og med beskyttelsesutstyr på, for dette er etsende) Når begge deler har omtrent 38 grader (luten blir varm av seg selv, så den må kjøles ned) blander man dette sammen, og så setter man i gang å røre. Jeg rørte i en time, før jeg gikk lei, antok at det var mislykket, og satte blandingen ut i dusjen. Jeg var ute og sjekket flere ganger i løpet av dagen, og først på kvelden begynte blandingen å tjukne, som den skal. Jeg helte den over i to smurte isbokser, og satte de vekk innpakket i håndler og pledd.
I løpet av natten skjer det en prosess i såpen, den blir varm og så hardner massen, så 1-2 dager etter, kan såpeblokken taes ut av formene og deles i passende biter. Så bør den lagres noen uker før den taes i bruk, for å være sikker på at den ikke er for kaustisk.

Verre er det ikke, men en ting er viktig å vite, det er blandingsforholdet mellom oljer og lut. Her er det finregning på grammet, man finner egne kalkulatorer for dette, for de forskjellige oljene har forskjellige egenskaper og andelen lut vil derfor variere avhengig av hva man bruker av oljer.

Foreløbig har jeg laget en natursåpe uten lukt, en julesåpe med lukt av julekrydder, en såpe tilsatt blomsterlukt og en ansiktssåpe som er tilsatt kakaosmør, sheasmør og jojobaolje, som skal være ekstra bra for huden. Noen såper er også tilsatt honning, som bla. gjør at såpen skummer bedre, men som også er bra for huden.

Har dessuten i ettertid fått tips om å brukse stavmixer til å røre med, så går røringen raskere.. skal prøve det neste gang.
Mens vi venter på et bilde av såper, får vi spe på med en blomst..

2 kommentarer:

 1. -B-

  Jeg kom over denne såpekokeren...på leting etter julenisser! En flott dame som helt sikkert blir kunstner når hun blir stor:)

  vigdisvesleverden

  Sjekk også ut damekalenderen hennes, hvor hun har tenkt på et tall, og kommet frem til tallet 365 - og dermed tegner 365 damer. Vidunderlig!

  tegnelogg.blogspot.com/

  SvarSlett