Jeg så et svært interessant foredrag i dag på youtube angående fett og forholdet mellom omega 6 og omega 3.
Du kan selv se det her om du ønsker, det er i 5 deler totalt, de andre finner du på youtube.
Jeg tok noen notater av de viktigste punktene, dette er hva Jens Veiersted påstår:
-Mettet fett: IKKE farlig, det er helt nøytralt i kroppen og gjør ikke noe galt. Mettet fett er hardt, eksempel på mettet fett er kokosfett. Det kan man utmerket godt spise, men ikke sammen med veldig mye karbohydrater.
-Enumettet fett: Eksempel på dette er olivenolje, flytende stort sett.
-Flerumettet fett: Ikke så bra, ikke spis mer enn 5 % av dette. Harskner lett. Men en viss mengde er vi avhengig av.
-Transfett er en gift man bør holde seg unna.
Vitaminer må ha fett for å taes opp i kroppen, grønnsaker skal spises rå eller kokte, men du må ALLTID ha fett i grønnsaker for å sørge for opptak av vitaminer. Mange vitaminer er fettløselige og opptas ikke i kroppen uten tilførsel av fett.
Uten mettet fett i kosten tar ikke kroppen opp kalsium i bein.
Vi spiser alt for mye omega 6.
Forholdet mellom omega 6 og omega 3 som vi spiser ligger ofte på 10 : 1, opp til 50 : 1, optimalt bør det ligge mellom 2-4:1.
Essensielle fettsyrer er fettsyrer som kroppen ikke kan lage selv. De må altså tilføres fra maten.
Kroppen kan selv lage omega 9 (det som finnes i olivenolje), men omega 6 og omega 3 må tilføres.
Omega 3 finnes som DHA (viktig for utviklingen av hjernen, gravide bør ta dette siste 3 mnd. av svangerskapet, og bør gies til barn de første 2 år) og EPA.
Omega 3 er fiskeoljer eller planteoljer, DHA og EPA finnes i fiskeoljer, fra planteolje må kroppen selv danne det.
GLA, nattlysolje er en omega 6 olje, men med litt spesielle egenskaper, så den kan det være lurt å ta tilskudd av.
Arakidonsyre er en omega 6 flerumettet fettsyre som finnes i kjøtt og egg.
Mangelen på essesielle fettsyrer er den viktigste årsaken til en del plager.
Omega 3 mangel er vanlig, men man kan i noen tilfeller også oppleve mangel på omega 6, f.eks om man fjerner all form for «junk food».
Omega 3 er viktig for diabetikere, mens omega 6 ikke er så bra for dem. Omega 6 øker risiko for hjerte/kar sykdommer.
En kurve viser klart sammenheng mellom forholdet mellom omega 3 og omega 6, og hjertekarsykdom.
30% omega 3 og 70% omega 6 ga liten sjanse, men forholdet 80% omega 6 og 20 % omega 3 ga stor sjanse.
Insulin og betennelse er forklaring på hjertesykdom, og betennelse fremmes av feile fettsyrer i kroppen. Dette har ingenting med kolesterol å gjøre.
Eikosanoider er kroppens superhormoner.
Noen av disse er under omega 6 og er betennelsesdempende (serie 1), andre er også under omega 6, og er betennelsesfremmende (serie 2). 1 er altså bra, mens 2 er ikke bra, medisiner som aspirin ødelegger begge. Man klarer altså ikke å fjerne bare de uheldige uten også å ødelegge de gode.
EPA (som er omega 3) er også svakt betennelsesdempende, tar man litt DHA (omega 3) sammen med litt aspirin får man en passelig betennelsesdempende effekt, men viktig med ikke for mye aspirin.
Man bør teste innholdet av de to omega-typene i kroppen, og gi tilskudd av manglende olje for å få riktig balanse.
For å hjelpe på de betennelsesdempende eikosanoidene kan man tilføre C- og E-vitamin, curcumin (gurkemeie) zink og selen.
Eikosanoider fra DGLA gir PGE1 som er betennelsesdempende og utvider blodårene og reduserer dannelsen av blodpropp. Dette blokkeres av inntak av melk og hvete.
De «gode» eikosanoidene er betennelsesdempende osv. De motvirker klebrig blod, utvider blodårene, reduserer betennelse, smerte, celledeling, stimulerer immunforsvaret, stimulerer hjernefunksjon.
De «dårlige» eikosanoidene gjør akkurat det motsatte. Men noen av disse egenskapene er selvsagt også viktige, som at blod levrer når man skjærer seg. Eikosanoidene virker lokalt, så blodet vil ikke levre seg i hele kroppen, om man får en skade.
De dårlige eikosanoidene virker som hjernen vår gjør når den blir stresset.
En stresset mor under svangerskapet vil stimulere vekst av muskler, og den bevisste hjerne og indre organer blir ikke utviklet som de skal.
Lavkarbo kosthold gir mer gode eikosanoider.
Alle sykdommer med betennelsessymptomer bør sjekkes for forholdet mellom omega 6 og omega 3.
Hvis vi får mye linolsyre (omega 6) og tar godt med omega 3 vil man få betennelsesdempende effekt om man tilfører nattlysolje.
God balanse:
-Unngå alt herdet fett (hydrogenert) og transfett (det man har erstattet herdet fett med da det er blitt forbudt)
-Unngå vegetabilsk fett.
-Bruk smør, helst økologisk.
-Bruk litt linfrø/olje i salatdressinger.
-Koksfett og kokosmelk er bra!
-Lever og rogn er bra.
-Spis egg, gjerne hver dag.
-Ta tilskudd av omega 3.
Forholdet mellom omega 6 og omega 3 bør optimalt ligge mellom 1,5 til 3 og bør være under 5.
HDL, det gode kolesterolet kan sjekkes hos legen og bør ligge under 2, optimalt under 1.
Kilder til EFA: Linfrøolje, litt i raps og litt i valnøtt.
Oksefett inneholder 43% enumettet fett, svinefett inneholder 44% enumettet og 10% flerumettet fett, omtrent som olivenolje.
Dette er hva jeg fikk med meg av foredraget, noe å tenke på, det er ikke dette myndighetene forteller oss. Kanskje noe rotet formulert, så jeg anbefaler å se gjennom filmene selv for mer utfyllende info.
Poenget er i alle fall forholdet mellom omega 6 og omega 3, dette påvirker mer enn man skulle tro.
Her er litt info fra foredraget.
Skal sei du setter deg inn i saker og ting! Eg datt av her... Spiser litt tran og håper det er bra...?
SvarSlettJa tran er vel bra, det er jo fiskeolje og inneholder omega 3. Men ellers skal man heller spise smør enn margarin, og mettet fett trenger man ikke frykte.
SvarSlettHadde egentlig ikke trodd jeg skulle komme til å sette meg inn i dette på en helt vanlig onsdag, men plutselig ble det visst sånn ;-)
Bra at vi kan spise smør! Noterer meg det, så treng eg sikkert ikkje repetere meir om fettsyrer? :)
SvarSlettDet er jo en start. :-) Husk fett sammen med inntak av grønnsaker og, for opptak av de fettløselige vitaminene.
SvarSlett