Litt av hvert

Dette blir litt av hvert. Bildene mine, meningene mine, ting som interesserer meg, provoserer meg eller engasjerer meg.lørdag 2. november 2013

Økologisk, litt her og litt der.


Etter at jeg begynte å se etter økologiske matvarer, får man jo noen aha-opplevelser. 
På Rema har jeg funnet økologisk melk og rømme. Det merkelige er at disse matvarene er billigere enn tilsvarende ikke-økologiske. Likevel er det lite økologisk melk i hyllene, og folk flest velger den vanlige, og betaler mer, for et antagelig dårligere produkt, i alle fall et produkt som ikke er bedre. Gammal vane er vond å vende ser det ut til. 


Ellers er det dessverre tynt i grønnsaksdiskene rundt om av økologiske matvarer. En del butikker selger gulrøtter av merket Go eco, og ellers kan man finne andre grønnsaker og andre produkter av dette merket. Jeg har f.eks. funnet agurk, potet, paprika, epler, appelsiner, tomater men ikke alt i samme butikk.
Ellers har man bønner, linser, tomater, mais og lignende på kartong.


Jeg hadde en runde i går på noen av de litt større matbutikkene i området. Jeg oppdaget at Meny og Coop har et ganske bra utvalg. Coop har til og med en egen serie med økologiske produkter, kalt Änglamark. Jeg fant smør, egg, ost pasta, tomater på kartong, sukker, hvetemel, rapsolje, solsikkefrø, sesamfrø, tomatpure, hermetisk mais, kaffe, syltetøy, havregryn og ris på Coop Extra og/eller Meny. 

Ellers ser jeg at andre produsenter også tilbyr noen av varene sine økologisk. Heinz’ ketchup, Dolmio spagettisaus, forskjellige typer te, oliven, det er bare å se etter det grønne merket, mange butikker er flinke til å sette det grønne symbolet rundt prisen, og Kiwi har fjernet moms på økologiske matvarer. 


Her finner man en oversikt over hva man faktisk får tak i, og hvor man finner det.

Barnemat på glass får man også økologisk, HIPP produserer all mat økologisk, småbarnsforeldre bør være oppmerksom på dette, barn er de mest utsatte av alle, så hvorfor ikke gi dem den garantert giftfrie varianten?Noen produkter koster litt mer enn de «vanlige», men ikke alltid. Og ikke nødvendigvis mye. Det du får tilbake er trygg mat uten tilsatt gift, og det er også store sjanser for at produktet inneholder mer næring, og smaker bedre.

Helios har mye økologisk mat, men dette merket ser man dessverre ikke så ofte  på vanlige matbutikker. Helsekostbutikker har derimot ofte varer av dette merket.

Ica sitt økomerke ser slik ut: Gogreen har en god del økologiske produkter også:


Og er man først i gang, bør man jo selvsagt og se om varene er fairtrademerket, som sier at varene er produsert på en måte hvor de som har produsert den har hatt trygge arbeidsforhold og lønn som fortjent.:


Det er også viktig å huske på at økologisk produserte produkter som f.eks egg, stiller strengere krav til hvordan hønene behandles, så samtidig som du får sunnere egg, får hønene et bedre liv, bedre plass, sunnere for og mer frisk luft.Man kan også finne økologiske vakemiddel, som heller ikke er testet på dyr: Noen andre økologiske produkter:
5 kommentarer:

 1. Bra! Jeg ser frem til den dagen det finnes økologiske alternativer til alle matvarene i butikken.

  SvarSlett
 2. Ja det må være målet! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Selv om frukt og grønt er viktig er det tydelig hvordan økologiske varer glimrer med sitt fravær blant kjøttproduktene og pålegget. Mulig at det er vanskeligere å få til priser som ikke koster skjorta her med tanke på hvor mye et dyr må spise av økologisk mat for å vokse seg stor uten kunstig kraftfor. Men det hadde vært fint om det dukket opp økologisk kjøttdeig og skinke f. eks i disse butikkene. :-)

   Slett
  2. Ja. Man kan få tak i, men det er avhengig av at man bor i store byer, som i Bergen hvor Reindyrka http://www.reindyrka.no/ har ganske bra utvalg av diverse varer, også kjøtt.

   Slett
 3. http://www.mynewsdesk.com/no/coop-norge/pressreleases/sterk-vekst-i-salget-av-oekologiske-varer-hos-coop-986841

  SvarSlett