Her i huset finner man både en veganer med gluten- og
melkeintoleranse, og en på lavkarbo…ja det er meg. Det er dermed ikke så ofte
vi finner matretter som passer oss begge, så det har jo sine utfordringer å
lage mat i dette huset, både til hverdag og fest.
Veganeren med matintoleranse er en hyppig leser av
innholdsfortegnelser og all verdens informasjon på nettet, og man fores med
info om hvor ille dyr blir behandlet både når det kommer til matproduksjon, men
også skinn og til og med ull, som merinosauene i Australia.
Men en ting kan vi være enige i, og det er at sjokolade er
godt, og når sjokolade også kan være sunt, er det jo ikke noe å nøle etter.
Den sunneste varianten kan man lage selv, da er man i alle
fall sikker på hva den inneholder.
Hva trenger man så? Kakaosmør, som man kjøper på
helsekostbutikkene er vel den mest spesielle ingrediensen antagelig, men skal
man bruke annen søtning enn sukker er jo også dette noe som må kjøpes inn.
Det er veldig enkelt å lage denne sjokoladen. Først smelter
man en mengde kakaosmør, f.eks 75 gram.
Opphakket kakaosmør |
Man bør skjære den opp i småbiter
først, dette er ganske enkelt siden smøret er hardt og sprøtt i romtemperatur,
legg det i en plastskål, som plasseres i en panne med varmt vann, skru på
platen så vannet sakte varmes, kakaosmøret skal helst ikke bli mer enn ca 45
grader, for ikke å miste de gode egenskapene.
Kakaosmør smeltes i vannbad |
Smeltet kakaosmør |
Når smøret er smeltet og
gjennomsiktig rører man inn et par spiseskjeer kakao (det bruker vi, men man
kan kjøpe fast kakaomasse også i helsekostbutikken, men dette har ikke jeg
prøvd)
Tilsatt kakao |
Ingredienser |
Jeg har også oppi en liten skvett espresso, litt
vaniljepulver (ikke vaniljesukker) og som søtning bruker jeg agavesirup og
xylitol. Det er vel helst agavesirupen som gir mest søtsmak, her kan man
sikkert bruke sukrin, stevia eller noe annet, jeg har ikke prøvd dette, men
agavesirupen smaker godt. Man kan nok bruke vanlig sukker og, det er tross alt
ikke store mengden som skal til, så det blir ikke så mye per bit. Man må rett
og slett smake seg frem. En liten skvett agavesirup, sikkert mindre enn en ss, er nok.
En annen ting som er godt i sjokolade er salt. Litt havsalt,
ikke for mye, gir sjokoladen en ekstra smak som faktisk passer godt.
Forskjellige silikonformer |
Dette rører man så sammen, og man bør ha en silikonform som
man heller den flytende massen opp i, men i begynnelsen brukte vi isbitformer,
og det fungerte helt greit.
Fyllt form |
Dette settes kaldt en times tid, i kjøleskapet, så er
sjokoladen klar!
Nam!!
Ferdig! |
Ta med ein smaksprøve på neste veging:)
SvarSlett-m-
Skal vurdere det, men da må innsatsen skjerpes!
SvarSlett