Jeg har jo skrevet både titt og ofte om intoleranse, men denne gangen er det en annen form for intoleranse som er temaet, nemlig matintoleranse.
De fleste har vel hørt om allergi, og mange har kjent det på
kroppen. Man kan være allergisk mot både pollen, dyr, mat, støv og mye annet,
og for noen er allergien så alvorlig at den kan være livsfarlig, for andre er
den bare veldig plagsom.
Men så var det det noe mer diffuse som kalles
matintoleranse. Helsevesenet ser ikke helt ut til å ha tatt inn over seg hva
dette er. De legene jeg har snakket med om dette begynner i alle fall å flakke
med blikket og bli litt usikre. De fleste vet om at noen ikke tåler melk (ofte
laktose) og gluten (cøliaki), men det er en rekke andre matvarer man kan
reagere på, og dette er selvsagt veldig individuelt.
Her i huset har vi en som
lenge har slitt mye med magen. Oppblåst mage, kvalme og generelt uvel i magen,
litt diffust og ikke noe legen akkurat hopper i stolen etter å prøve å finne ut
av. Man får som råd å prøve seg frem, kutte ut matvarer for så i innføre de
igjen for å sjekke hva man ikke tåler, problemet er at om det er mange ting man
ikke tåler er det nesten umulig å finne ut av, for om du kutter ut melk, som du
ikke tåler, men fortsetter å spise gluten, som du heller ikke tåler, vil du jo
fremdeler føle deg dårlig, og man kan jo ikke kutte ut alt på en gang heller.
En annen ting er at det kan ta litt tid før man får plager etter å ha spist
noe, og det kan også ta ganske lang tid før plagene gir seg etter at man kutter
ut matvarene, så det er svært vanskelig å vite hva som faktisk gir plagene.
Legene kaller gjerne matintoleranse for irritabel tarm.
Dette virker på meg som en slags sekkebetegnelse for diffuse mageproblemer man
ikke finner ut av.
Helsevesenet har visstnok ingen godkjente tester for dette.
Så hva gjør man da? På nettet finner man flere tester man kan ta for å sjekke intoleranse,
problemet er at dette er usikkert, noen har sjekket flere slike tester mot
hverandre med svært forskjellige resultater. Dessuten er det dyrt. På den annen
side, hva gjør man ikke når man er desperat nok?
I rein desperasjon heiv vi oss på en slik test for å ha et
utgangspunkt for hva man burde starte med å kutte ut, og det har faktisk vist
seg å være et skritt i riktig retning. Testen ble tatt som blodprøve i
fingeren, sendt til et firma i Norge som sendte det videre til et laboratorium
i Cambridge. Man kunne velge å teste for fra 80 til 200
matvarer/tilsetningsstoffer. Resultatet vi fikk tilbake viste at vår datter
ikke tålte melk (som hun allerede hadde funnet ut selv) at hun tålte soya (som
hun trodde hun ikke tålte) men at hun ikke tålte gluten (som hun spiste daglig
som de fleste andre)I tillegg var det en del andre vanlige og litt mer uvanlige
matvarer hun bør holde seg unna. En del andre matvarer var på grensen, altså
kan hun spise det litt, men ikke så mye.
Mange er ikke obs på dette med matintoleranse, og kan derfor
gå med plager de ikke finner ut av lenge, kanskje hele livet. Så vidt jeg vet
er Balderklinikken en av de stedene hvor man finner leger som faktisk er
opptatt av dette.Uten at jeg har noen erfaring med dem, vil jeg tro dette kan
være et sted å oppsøke om man sliter med dette, om man bor i Oslo hvor de
holder til i alle fall. Vi foretok testen hos eksaktmat, som sender det du
trenger for å selv ta en blodprøve, man får snakke med en ernæringsekspert når resultatet er klart, men ingen lege.
Heldigvis er det nå lettere å få tak i matvarer uten melk,
gluten, og andre ting man ikke tåler også i vanlige matvarebutikker, og all mat
er også merket med innhold så man skal vite hva man får i seg. Så får man håpe
man blir litt mer tolerant på sikt, og kan begynne å spise mat man ikke tåler
når man har holdt seg unna den en stund.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar